Eurokursen/Valutaomvandlare

Valutaomvandlare euro till kronor

Här nedan hittar du en snabb och enkel valutaomvandlare för att konvertera euro till svenska kronor, eller EUR till SEK om man vill använda de båda valutornas valutakoder. Växlingen mellan euro och kronor sker omedelbart i takt med att du fyller i siffrorna. Valutaomvandlaren fungerar som så att du bara fyller i det belopp du vill omvandla från i respektive ruta, t.ex. om du vill veta hur mycket 100 euro är i svenska kronor så fyller du bara i 100 i fältet till vänster om EUR.

Valutaomvandlare EUR/SEK

EUR
SEK
USD

För att se hur mycket en viss summa i euro är i svenska kronor kan du fylla i summan i fältet bredvid EUR. Om du istället vill se hur mycket en viss summa i svenska kronor motsvarar i euro kan du fylla i summan fältet bredvid SEK.

Dagsaktuell eurokurs är: 1 € = 11,225486344196 kr (2024-06-25)

Euron, den nya valutan

Den första januari år 1999 infördes euro som ny gemensam valuta i euroområdet som består av 19 länder från den Europeiska unionen, men det var inte förrän den första januari år 2002 som valutan började existera i fysisk form med sedlar och mynt. Dessa 19 länder som använder sig av euro som valuta är Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Lettland, Belgien, Litauen, Luxemburg, Portugal, Malta, Österrike, Nederländerna, Slovakien, Slovenien, Grekland, Spanien och Tyskland vilket gör att euro är ett betalningsmedel som används av cirka 340 miljoner människor i Europa. Detta gör även euroområdet till en av de största och viktigaste ekonomierna i världen.

Euromynt och eurosedlar

›› Klicka här för utförliga grafer över eurokursens utveckling ‹‹

Sedlar och mynt

Euron i sedelform finns i sju olika valörer: 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500 euro. Till skillnad från många andra sedlar, som pryds av kända eller viktiga ansikten, så pryds eurosedlarna av portar, fönster och broar. Mynten finns i åtta olika valörer: 1, 2, 5, 10, 20 och 50 cent, samt 1 och 2 euro. Sedlarna ser likadana ut i alla länder medan mynten skiljer sig åt beroende på var de har präglats, då varje medlemsstat får utforma en egen nationell sida av myntet. Alla sedlar och alla mynt gäller dock i alla länder som har euro som valuta. Här kan du läsa mer om euromynten och eurosedlarna samt se bilder på dem.

En kontroversiell valuta

Euro som valuta har länge varit väldigt omdiskuterat. Det finns både kritiker och förespråkare. De som är kritiska till valutan menar att en gemensam valuta kan hindra länder från att bedriva självständig politik och att medborgarna tappar inflytande och kontroll över de monetära besluten. Förespråkarna hävdar å andra sidan att ett samarbete såsom detta är en viktig del för integration och gemenskap och att den europeiska ekonomin gynnas genom ökad handel, förbättrade avtal och ett störe samarbete.