Eurokursen/Andra valutakurser/GBP - Brittisk pund

Valutakurs Brittisk pund GBP  🇬🇧

Här nedan finner ni den dagsaktuella valutakursen brittisk pund med avseende på den svenska kronan, tillsammans med en väldigt behändig valutaomvandlare för att växla mellan brittisk pund (GBP) och både svensk krona (SEK) och euro (EUR). Valutakursen för brittisk pund uppdateras dagligen och hämtas direkt från Riksbanken, vilket är Sveriges centralbank och en av riksdagens myndigheter.

Aktuell valutakurs GBP/SEK

13,2901 SEK  
Kursdatum: 2024-06-25 (igår)
Dagens kurs jämfört med tidigare datum
I måndags  (2024-06-24):
  13,2839 SEK  ➚  +0,05 %
En vecka sedan (2024-06-18):
  13,3133 SEK  ➘  -0,17 %
En månad sedan (2024-05-24):
  13,6073 SEK  ➘  -2,33 %
Tre månader sedan (2024-03-25):
  13,369 SEK  ➘  -0,59 %
Sex månader sedan (2023-12-22):
  12,7567 SEK  ➚  +4,18 %
Ett år sedan (2023-06-22):
  13,6284 SEK  ➘  -2,48 %

Valutaomvandlare brittisk pund till euro och kronor

GBP
EUR
SEK

För att se hur mycket en viss summa i pund är i svenska kronor kan du fylla i summan i fältet bredvid GBP. Om du istället vill se hur mycket en viss summa i svenska kronor motsvarar i pund kan du fylla i summan fältet bredvid SEK.

Dagsaktuell pundkurs är: 1 £ = 13,290096220297 kr (2024-06-25)

Här ovan hittar du en snabb och enkel valutaomvandlare för att konvertera brittisk pund till både svenska kronor och euro, eller GBP till SEK och EUR om man vill använda valutornas valutakoder. Växlingen mellan brittisk pund och kronor/euro sker omedelbart i samband med att du fyller i siffrorna i fälten.

Ta ut brittisk pund kontanter i bankomat

Visste du förresten att det finns möjlighet att ta ut kontanter av brittisk pund genom bankomater i Sverige? Här hittar du hela listan över städer i Sverige där man kan ta ut brittisk pund.

Brittisk pund kursutveckling och historik

Här kan du läsa mer om den brittiska pundkursens utveckling och historik. 1 brittisk pund har i dagsläget ett värde av 13,29 SEK, medan 100 GBP har ett värde av 1329,01 SEK. 500 GBP har därmed ett ungefärligt värde på 6645,05 kronor. Den historiskt sett högsta brittiska pundkursen hittills inträffade torsdagen den 27 september år 2001 och var 15,9175 kr, den historiskt sett lägsta brittiska pundkursen hittills inträffade onsdagen den 13 mars år 2013 och var 9,4911 kr. Nedan finner du en uppsättning grafer som illustrerar valutakursen för brittisk pund över olika tidsepoker.

Grafer över den brittiska pundkursens utveckling

Allmänt om det brittiskta pundet

Det brittiska pundet är en valuta som de flesta känner till och vet en hel del om. Det är en av Europas starkaste valutor som har lyckats hålla sig stark och relativt stabil trotts ekonomiska kriser i både Europa och resterande världen.

Den officiella valutaförkorningen för det brittiska pundet är GBP vilket är en förkortning för Great Britain Pund. Det är även lätt att känna igen valutatecknet för pundet som är £, vilket egentligen är Latin och betyder Libra. I Storbritannien skrivs tecknet före summan £20 medan många från andra länder gärna sätter tecknet för pundet efter 20 £. Britterna själva säger att deras sätt är det korrekta.

Storbritanniens valuta

Brittiskt pund är valutan i Storbritannien och den ligger i dagsläget och varierar kring 11 SEK. Storbritannien består av Wales, Nordirland, Skottland och England. Det brittiska pundet är utöver dessa länder även valuta i brittiska besittningar. Det finns totalt 7 stycken kommersiella banker som har rätten att ge ut denna valuta förutom The Bank of England. Valutakoden är GBP, det är vanligt att det brittiska pundet på valutamarknaden kallas för Sterling för att man enkelt ska kunna skilja det brittiska pundet från andra typer av pund. Detta är den valuta som ligger på fjärdeplats när det kommer till valutor som man handlar mest med i världen idag.

Det brittiska pundet är populärt för investerare, det innebär att de köper pundet när det är lågt och därefter säljer det när det stiger i värde. På så sätt kan man tjäna mycket pengar och det finns människor som försörjer sig genom att handla med valutor. Idag ligger pundet mycket lågt i jämförelse med hur det har legat förut och är fortfarande på nedgång. Det innebär att det är ett bra tillfälle att handla brittiskt pund, dessvärre vet man inte när det kommer att börja stiga igen vilket innebär att det kan bli en väldigt lång investering innan man kan sälja och gå med vinst.

Närbild på brittiska pundmynt

Brittiska pundmynt och pundsedlar

Historik om det brittiska pundet

Ett pund delades fram till decimalreformen år 1971 in i tjugo shilling och en shilling delades in i tolv pence, vilket gav 240 pence på ett pund. Med den nya indelningen delas ett pund istället in i 100 pence. Vid tiden för decimalreformen var pennyn (en penny, flera pence) den minsta myntenheten men dessförinnan så fanns ännu mindre enheter, till exempel halfpenny, farthing och quarter farthing.

Ursprungligen viktpund i sterlingsilver

Pund motsvarade ursprungligen ett viktpund i sterlingsilver. Det sägs härstamma från anglosaxisk tid men det kan inte sägas med säkerhet. Sterlingsilvret delades i 250 lika delar av vilka myntmakaren fick tio och det gav i slutänden ägaren 240 pence. Historien med sterlingsilvret är anledningen till att det internationellt hänvisas till Sterling Pound då det pratas om den brittiska valutan - det minimerar risken för missförstånd då det finns andra länder som också har valutan pund. Det brittiska pundet är Storbritanniens officiella valuta och används också i landets kronbesittningar och protektorat; officiella länder och regioner som använder det brittiska pundet är England, Skottland, Jersey, Guernsey, Bermuda och Isle of Man. Andra länder som har valutan pund, men inte det brittiska, är bland andra Egypten, Sudan, Libanon och Gibraltar.

Mynt och sedlar som finns idag

Storbritannien har både mynt och sedlar i pund men även i pence. Sedlarna, som kallas för Notes, finns i följande valörer: £5, £10, £20 och £50. Större valörer på sedlarna har funnits men de har använts väldigt sällan och är ytterst sällsynta. Mynten som finns idag är £1 och 2 pund. Därutöver så finns 1 pence, 2 pence, 5 pence, 10 pence, 20 och 50 pence. Pence förkortas oftast endast med p.

Även om det brittiska pundet kan räknas till en stabil valuta så har deras valutakurs gått både upp och ner genom åren. Efter valet om Storbritannien skulle vara med i den Europeiska Unionen eller inte så sjönk valutakursen till det lägsta någonsin. Ett pund brukar kosta mellan 9-11 svenska kronor.

Idag har hela Storbritannien pundet som sin valuta, det vill säga England, Wales, Skottland och Nordirland. På Irland, som är en självständig nation så har man Euron som den officiella valutan. Pund är accepterat i de städer som ligger nära Storbritannien då folk pengar mellan de olika nationerna.

Om du har en planerad resa till London kan vi rekommendera Resmål.com som har en bra sektion om London.

Bild på brittiska mynt och sedlar

Brittiska mynt och sedlar