Eurokursen och euron i Litauen

Litauens motiv på euromynten

Litauen är en av de absolut senaste medlemmarna av eurosamarbetet, euron infördes som officiell valuta i Litauen den 1 januari 2015. De litauiska euromynten har bara hunnit präglas i en serie, och man bestämde då att på den nationella sidan använda samma motiv för alla de olika valörerna av euromynten. Det motiv som präglar mynten är Liatuens statsvapen, riddaren Vytis (förföljaren). Direktöversatt betyder Vytis "den vite riddaren". Den sköld som riddaren Vytis håller i sin vänstra hand bär släktvapnet för den jagellonska ätten som motiv, i sitt originalutförande är det ett gult patriarkalkors på en blå bakgrund. Designern, eller konstnären, bakom riddaren Vytis på de litauiska mynten är Antanas Žukauskas (mer känd genom sitt författarnamn Antanas Vienuolis).

Bild på ett litauiskt 2-euromynt med riddaren Vytis som motiv

Litauiskt 2-euromynt med riddaren Vytis (förföljaren) som motiv

Aktuell eurokurs

11,2255 SEK  
Kursdatum: 2024-06-25 (igår)

Valutaomvandlare EUR/SEK

EUR
SEK

Ändra i fälten ovan för att omvandla mellan euro och svenska kronor.

Allmänt om Litauen

Litauen bjuder in till vackra historiska städer och en landsbygd som består av små fält, skogsdungar och sjöar. Här finns fler än 2.800 sjöar, 18 floder och en 99 km lång kust - Europas vackraste sägs det.

Viktigt fäste för katolska kyrkan

Litauen är ett viktigt fäste för den katolska kyrkan i Europa och det visar bland annat Korskullen; en kulle med fler än 1 miljon resta kors. Ett fältslag på 1300-talet resulterade i en slätt täckt av blod och för att hedra de omkomna restes kors på en kulle i närheten. Sägs det. Inget sådant slag finns beskrivet i historieböckerna. Andra säger att det var en man som någon gång under medeltiden reste ett kors för att Gud skulle rädda livet på hans sjuka dotter. Ytterligare andra att korsen rests för att hedra kungar och stormän i Litauens historia. Ingen vet den egentliga bakgrunden men platsen besöks idag av runt 100.000 litauer varje år.

Huvudstaden är ett världsarv

Vilnius, huvudstaden, är upptagen på UNESCOs världsarvslista. Det är en av Europas billigaste städer och förutom god mat och öl kan man här se välbevarade 1600-talshus och förorter var bebyggelse är en blandning av modern arkitektur och slitna hus från Sovjettiden. Här finns mängder av kyrkor och sedan självständighetsförklaringen år 1990 har religiositeten ökat. Annat var det förr - den rosa St Casimirkyrkan fungerade som spritlager under Sovjetockupationen.

Utanför Vilnius finner man Užupis, Litauens svar på Christiania. Alternativa människor, konstnärer, egen flagga och en konstitution som bland annat säger att alla har rätt att dö men att det inte är en plikt.

Snabba fakta om Litauen

  👥   Befolkning: ~3 000 000 invånare
  🏙   Huvudstad: Vilnius
  🔌   Eluttag: Litauen använder samma typ av eluttag som Sverige, ingen reseadapter skall behövas
  🛬   Flygtid: ca. 1 h 39 min från Arlanda till Vilnius (~708 km)
  🕒   Tidsskillnad i Litauen: +1 timme jämfört med Stockholm
  📞   Landsnummer: 00370
  🗣   Språk: litauiska
  🆘   Nödnummer: 112
  🔗   Litauens officiella webbsida
  🔗   Svenska ambassaden i Vilnius

Litauens flagga

🇱🇹