Eurokursen och euron i Lettland

Lettlands motiv på euromynten

Lettland är en av de allra nyaste medlemmarna av eurosamarbetet, så sent som den 1 januari 2014 infördes euron som officiell valuta i Lettland. De lettiska euromynten har hittills bara präglats i en serie, och man har använt tre olika motiv för de olika myntens nationella sidor. De lägre valörerna, 1-, 2- och 5-cent bär alla en avbildning av Lettlands lilla statsvapen. Mellanvalörerna, 10-, 20- och 50-centmynten, präglas av Lettlands stora statsvapen. På de högre valörerna, 1- och 2-euromynten har man valt att låta motivet vara en avbildning av den karaktäristiska lettiska jungfrun iklädd klassisk lettisk folkdräkt. Den ursprungliga modellen bakom den lettiska jungfrun var Zelma Brauere (1900-1977). Den valuta som ersättes av euron var Lettisk lats.

Bild på de lettiska euromynten

De lettiska euromynten och deras olika motiv och designer

Aktuell eurokurs

11,655 SEK  
Kursdatum: 2024-05-17 (i förrgår)

Valutaomvandlare EUR/SEK

EUR
SEK

Ändra i fälten ovan för att omvandla mellan euro och svenska kronor.

Allmänt om Lettland

Tar man sig över Östersjön kan man resa till Lettland. Lettland hör till de så kallade Baltiska staterna där man även räknar in Estland och Litauen. Det är inte så långt till Lettland som man kanske tror och det har blivit allt vanligare att svenska turister väljer att resa till någon av de baltiska staterna.

Historia tätt förknippad med Ryssland

Lettland är en republik och har en historia som är tätt förknippad med det ryska väldet. Dock har inte bara ryssarna varit intresserade av Baltikum. Under ca 1000 år har Lettland styrts av andra, nämligen tyskar, polacker, svenskar och slutligen ryssar. Inte förrän 1991 när det gamla Sovjet föll, blev landet självständigt och är en demokrati.

Mycket populärt bland turister

Idag reser många turister till Lettland. Huvudstaden Riga är känd för sin gamla arkitektur och fina byggnader. Det går bra att bada i havet längs kusten och det kanske är främst ryska turister som reser dit på solsemester. Är man intresserad av den lokala maten erbjuder Lettland en relativt robust matsedel, i stil med den ryska och östeuropeiska. Detta innebär kött, rotfrukter och olika röror. Lokalt öl finns och likaså en lokal vodka. Naturintresserade personer kan med fördel besöka Lettland då det finns stora naturområden och flera olika nationalparker.

Snabba fakta om Lettland

  👥   Befolkning: ~2 000 000 invånare
  🏙   Huvudstad: Riga
  🔌   Eluttag: Lettland använder samma typ av eluttag som Sverige, ingen reseadapter skall behövas
  🛬   Flygtid: ca. 1 h 12 min från Arlanda till Riga (~470 km)
  🕒   Tidsskillnad i Lettland: +1 timme jämfört med Stockholm
  📞   Landsnummer: 00371
  🗣   Språk: lettiska
  🆘   Nödnummer: 112
  🔗   Lettlands officiella webbsida för turister
  🔗   Svenska ambassaden i Riga

Lettlands flagga

🇱🇻