Eurokursen och euron i Österrike

Österrikes motiv på euromynten

Österrike har länge varit en del av eurosamarbetet, redan den 1 januari 1999 införde Österrike euron som landets valuta. De österrikiska euromynten har präglats i en serie än så länge, men samtliga mynt pryds av separata motiv. För de lägre valörerna (1-, 2- och 5-cent) har man använt alpina blommor som motiv, för mellanvalörerna (10-, 20- och 50-cent) har man använt österrikiska byggnader som motiv och för de högre valörerna (1- och 2-euro) har kända österrikare använts som motiv.

På 1-centmyntet har blomman gentiana som motiv, på 2-centmyntet används edelweiss och på 5-centmyntet används vivor som motiv. På 10-centmyntet används Stefansdomen i Wien som motiv, på 20-centmyntet används Belvederepalatset i Wien och på 50-centmyntet används Secessionsbyggnaden i Wien som motiv. På 1-euromyntet har man valt att använda ett porträtt av Wolfgang Amadeus Mozart som motiv och på 2-euromyntet kan man beskåda Bertha von Suttners porträtt som motiv.

Österrikes valuta innan euron

Den valuta som användes innan euron i Österrike kallades österrikisk schilling, och kan på obestämd tid växlas in mot euro hos Österrikes centralbank i Wien.

Bild som visar de österrikiska euromynten

De österrikiska euromynten och deras olika motiv

Aktuell eurokurs

11,7052 SEK  
Kursdatum: 2024-04-26 (i förrgår)

Valutaomvandlare EUR/SEK

EUR
SEK

Ändra i fälten ovan för att omvandla mellan euro och svenska kronor.

Allmänt om Österrike

Österrike är ett land med lång historia som genomgått många händelser, positiva som negativa. Idag är det ett av världens modernaste länder men ändå är karaktären fortsatt densamma. Det traditionella lever kvar. Österrikarna är gästfria och tycker om gemyt, två begrepp som ryms i ordet "gemütlichkeit". Dessutom är man stolt över sin mat, arkitektur, musik och klädsel varför landets besökare ofta bjuds att ta del av nationella högtider och festiviteter.

Österrikisk-ungerska dubbelmonarkin

1867 bildades i Österrike de österrikisk-ungerska dubbelmonarkin. Dubbelmonarkins tronföljare, Franz Ferdinand, mördades i Sarajevo 1914 och detta drog igång första världskriget. Österrike-Ungern förlorade kriget 1918 och dubbelmonarkin upplöstes i nationalstater, en av dem dagens Österrike. På 1930-talet utvecklades en fascistisk diktatur i landet och 1938 kom Österrike att bli en del i Tyska riket och stred därför på nazisternas sida under andra världskriget. Tio år efter andra världskrigets slut hävdes ockupationen av Österrike.

Framstående trots världskrigen

Trots landets deltagande i både första och andra världskriget så har Österrike och österrikarna behållit känslan för njutning, skönhet och kultur. Naturen domineras av berg vilka bjuder in till förförande vackra vyer, skidåkning och vandring. Men här rinner också Donau, floden som under alla tider varit en viktig vattenväg, och är så än idag. Donau bjuder in till båtturer förbi charmiga städer och pampiga palats, bland annat så ligger förförande Wien invid detta vatten.

Österrike lockar med mycket kultur; här avnjuts världskända musikarrangemang, spanska ridskolan i Wien, Mozarts födelsehus, superba viner och mat som wienerschnitzel och Sachertårta.

Snabba fakta om Österrike

  👥   Befolkning: ~8 500 000 invånare
  🏙   Huvudstad: Wien
  🔌   Eluttag: Österrike använder samma typ av eluttag som Sverige, ingen reseadapter skall behövas
  🛬   Flygtid: ca. 2 h 19 min från Arlanda till Wien (~1 278 km)
  🕒   Tidsskillnad i Österrike: ±0 timmar jämfört med Stockholm
  📞   Landsnummer: 0043
  🗣   Språk: tyska
  🆘   Nödnummer: 112
  🔗   Österrikes officiella webbsida för turister
  🔗   Svenska ambassaden i Wien

Österrikes flagga

🇦🇹