Cypern är en relativt nybliven medlem av eurosamarbetet, de införde euron som sin valuta den 1 januari 2007. Det finns en serie av de cypriotiska euromynten, men man har valt att prägla dem med tre olika motiv på den nationella sidan. De lägsta valörerna (1-, 2- och 5-cent) har mufflonfår (rödfår) som motiv, mellanvalörerna (10-, 20- och 50-cent) har Kyreniaskeppet som motiv och de högre valörerna (1- och 2-euro) har den förhistoriska Pomos-ikonen som motiv. De tre olika motiven är valda för att representera Cyperns natur (mufflonfåren), havet som omger Cypern (Kyreniaskeppet) samt den cypriotiska kulturen (Pomos-ikonen). Utöver motiven bär de cypriotiska euromynten även landets namn, Cypern, på både grekiska (ΚΥΠΡΟΣ) och turkiska (KIBRIS).
Den valuta som användes i Cypern innan euron hette cypriotisk pund. Gamla cypriotisk pund-sedlar går fortfarande att växla in mot euro hos Cyperns centralbank, och kommer att kunna växlas in fram tills den 31 december 2017. Mynt går dock inte längre att växla in, den sista möjligheten var i årsskiftet 2009/2010.
Cypriotiskt 2-euromynt med Pomos-ikonen som motiv
Ändra i fälten ovan för att omvandla mellan euro och svenska kronor.
Cypern är en relativt liten östat lokaliserad i den östra delen av Medelhavet, men ändå den tredje största ön i Medelhavet. Cypern ligger strax söder om Turkiet, väster om Syrien samt norr om Egypten och öster om Grekland. Cyperns totala landyta är ca. 9 250 km2. Cypern blev medlem i EU den 1 maj 2004, och är ett mycket populärt resmål hos EU-medborgare på grund av det varma och väldigt uppskattade klimatet. Populära resmål i Cypern är bland annat partyresmålet Ayia Napa och Cyperns tredje största stad Larnaca.
Historiskt sett har det har funnits människor på Cypern ända sedan ca 9000 år f. Kr, vilket är detsamma som stenåldern. Cypern är även välkänt för att tillhöra två stater: ena halvan tillhör Grekland och andra halvan Turkiet. Det är en skör balans mellan dessa två länder och har varit under lång tid.
Huvudstaden heter Nicosia och ligger vid floden Pedieos. Staden är på grund av det politiska läget, delad i två halvor precis som ön. Gränsen bestämdes av FN för att få slut på oroligheterna under 1970-talet. I den södra grekiska delen bor dryga 200 000 invånare, medan det i den turkiska nordliga delen bor dryga 80 000 personer. Staden är öns kulturella centrum och likaså centrum för politik och ekonomi.
För turister går det många flygturer till Cypern och det är ett populärt resmål för badsugna gäster. Det finns ofta möjlighet att hyra cyklar och ta sig runt enligt olika turer på ön. Då kan man få chansen att se lite mer av livet på Cypern och ta del av den lokala maten och drycken. På restauranger i Nicosia eller större städer finns det mat från alla världens hörn att prova. Vill man fokusera på endast lokal mat finns det mycket av traditionell mat som tzatziki och goda sallader men även moussaka eller fetaost. Maten är oftast enkel och lätt.
👥 Befolkning: ~1 200 000 invånare
🏙 Huvudstad: Nicosia
🔌 Eluttag: Cypern använder inte samma typ av eluttag som Sverige, läs mer om eluttag och reseadapter Cypern
🛬 Flygtid: ca. 4 h 15 min från Arlanda till Nicosia (~2 945 km)
🕒 Tidsskillnad på Cypern: +1 timme jämfört med Stockholm
📞 Landsnummer: 00357
🗣 Språk: grekiska, turkiska
🆘 Nödnummer: 112
🔗 Cyperns officiella webbsida för turister
🔗 Svenska ambassaden i Nicosia