Eurokursen och euron i Kosovo

Kosovo och euron

Kosovo är ett av de länder som använder euron utan monetärt avtal med EU. Kosovo började använda euron som sin valuta 2002, men präglar inte några egna EU-mynt, varför det inte finns några euromynt med en nationell sida kopplad till Kosovo.

Aktuell eurokurs

11,655 SEK  
Kursdatum: 2024-05-17 (i förrgår)

Valutaomvandlare EUR/SEK

EUR
SEK

Ändra i fälten ovan för att omvandla mellan euro och svenska kronor.

Allmänt om Kosovo

Kosovo är ett land som också brukar benämnas som Republiken Kosovo. Landet befinner sig geografiskt i Sydosteuropa och landets historia kring självständighet är väldigt omtvistad. Anledningen till att landets självständighet är att landet blev erkänt av mer än totalt 100 möjliga av de 193 stater som finns i FN idag. Några av de länder som bland annat erkände landet som självständigt var Sverige samt USA. Det datum som ingen person från Kosovo kommer att glömma, är att den sjuttonde februari år 2008 förklarade parlamentet i Kosovo att landet skulle bli självständigt från Serbien. Det accepterades givetvis inte av Serbien som än idag anser att Kosovo är en del av landets territoriet i den så kallade autonomprovinsen.

Kosovos städer

Landets stora städer är bland annat Pristina där det idag bor runt 500 000 invånare. Dessutom är det huvudstaden i landet. Prizren som finns i sydvästra Kosovo har runt 120 000 invånare. Det är ändå relativt små mängder människor som bor i städerna om en jämförelse görs med dagens stora städer som Paris, Madrid, Berlin med flera.

Idag är landet inte en FN-medlem och har inte på något sätt några formella relationer tillsammans med EU. Landet gränsar till Serbien i både norr samt öst, Makedonien i söder, sydväst samt väst till Albanien och Montenegro i nordväst.

Snabba fakta om Kosovo

  👥   Befolkning: ~1 800 000 invånare
  🏙   Huvudstad: Pristina
  🔌   Eluttag: Kosovo använder samma typ av eluttag som Sverige, ingen reseadapter skall behövas
  🛬   Flygtid: ca. 3 h 3 min från Arlanda till Pristina (~1 904 km)
  🕒   Tidsskillnad: ±0 timmar jämfört med Stockholm
  📞   Landsnummer: 00381, 00377 och 00386
  🗣   Språk: albanska och serbiska
  🆘   Nödnummer: 112
  🔗   Svenska Ambassaden i Pristina, Kosovo

Kosovos flagga

🇽🇰