Eurokursen och euron i Slovenien

10,6553 SEK  
Kursdatum: 2019-09-17 (idag)

Slovenien och euron

Slovenien är en ganska ny medlem av eurosamarbetet, så sent som den 1 januari 2007 infördes euron som landets valuta. Hittills har de slovenska euromynten präglats i en serie, men man har använt olika designer eller motiv till samtliga de olika valörerna. 1-centmyntet bär en stork som motiv, 2-centmyntet präglas av "prinsens sten", 5-centmyntet bär en avbildning av Ivan Grohars målning "The Sower", 10-centmyntet präglas av Jože Plečniks idé för ett "nytt slovenskt parlament", 20-centmynten bär ett motiv av hästrasen lipizzaner, 50-centmynten präglas av Sloveniens högsta berg Triglav, 1-euromynten bär en avbildning av författaren Primož Trubar och 2-euromyntet av författaren France Prešeren.

Den valuta som användes innan euron i Slovenien kallades slovensk tolar. Mynt av typen slovensk tolar kommer att kunna växlas in hos Sloveniens centralbank fram till och med den 31 december 2016, sedlar av typen slovensk tolar kommer dock att kunna växlas in på obestämd tid framöver.

Slovenskt 2-euromynt med France Prešeren som motiv

Slovenskt 2-euromynt med författaren France Prešeren som motiv

Aktuell eurokurs

10,6553 SEK  
Kursdatum: 2019-09-17 (idag)

Valutaomvandlare EUR/SEK

EUR
SEK

Ändra i fälten ovan för att omvandla mellan euro och svenska kronor.


Allmänt om Slovenien

Slovenien, ett mytomspunnet land med lång historia, vin, stränder och god mat. Landet påverkades inte i lika stor utsträckning som de kringliggande av kriget i det forna Jugoslavien men ändå drabbades turismen och än har inte turisterna hittat tillbaka i någon större utsträckning.

Här finns möjlighet att uppleva både småstadscharm och storstadsliv. I huvudstaden Ljubljana väntar bra shopping och en internationell atmosfär, men trots detta lever känslan av småstad kvar och här finns rester av antik historia.

I Slovenien kan besökaren också njuta av lugn och natur. Här finns höga berg och djupa skogar; ungefär hälften av landet består av skog och det gör det till den tredje skogstätaste nationen i Europa, efter Sverige och Finland. Då landskapet är varierat och kuperat så bjuds den kringresande på förförande vyer och naturupplevelser. Det är enkelt att bila i landet; här finns 650 mil motorväg. Vill man istället resa med tåg, kanske inkludera landet i en europeisk tågluff, så håller järnvägsnätet god standard och är pålitligt.

För utförsåkaren är landet känt för platser som Kranska Gora och Maribor där alpint klimat råder. Men längs kusten råder medelhavsklimat och i platåerna och dalarna i öst kommer man i kontakt med det kontinentala klimatet.

Det officiella språket i landet är slovenska men också ungerska och italienska är officiella språk i regionerna nära den ungerska respektive italienska gränsen. Invånarna talar ofta engelska men skulle inte det fungera så försök med tyska eller italienska.

Snabba fakta om Slovenien

  👥   Befolkning: ~2 000 000 invånare
  🏙   Huvudstad: Ljubljana
  🛬   Flygtid: ca. 2 h 36 min från Arlanda till Ljubljana (~1 530 km)
  🕒   Tidsskillnad: ±0 timmar jämfört med Stockholm
  📞   Landsnummer: 00386
  🗣   Språk: slovenska
  🆘   Nödnummer: 112
  🔗   Sloveniens officiella webbsida för turister

Sloveniens flagga

🇸🇮