Eurokursen och euron på Irland

Irlands motiv på euromynten

Irland har som många av de andra klassiskt europeiska länderna länge varit en del av eurosamarbetet, redan den 1 januari 1999 började euron används som Irlands valuta. De irländska euromynten har än så länge bara präglats i en enda serie, och för samtliga mynt har man valt att använda ett och samma motiv för den nationella sidan. Det motiv som används för de irländska euromynten är detsamma som Irlands stadsvapen, en harpa. Utöver harpan finns även de tolv karaktäristiska stjärnorna som förknippas med eu med, sant texten Éire som betyder Irland på iriska.

Irlands valuta innan euron

Den valuta som ersattes av euron var irländskt pund, och man har faktiskt valt att på obegränsad tid låta det irländska pundet vara möjligt att växlas in hos landets centralbank.

Irländskt 2-euromynt som pryds av en harpa

Irländskt 2-euromynt som pryds av en harpa, som även är Irlands stadsvapen

Aktuell eurokurs

11,655 SEK  
Kursdatum: 2024-05-17 (i förrgår)

Valutaomvandlare EUR/SEK

EUR
SEK

Ändra i fälten ovan för att omvandla mellan euro och svenska kronor.

Allmänt om Irland

Irland bjuder in sina besökare till ett rikt kulturliv, vackra landskap och historiska städer. Kultur är ett vitt begrepp och betyder för många musik. Irländsk folkmusik är populär inte bara inom landets gränser utan runt om i världen. Irländsk dans är minst lika populär - tänk bara Riverdance! Dansformen slog igenom då Dublin arrangerade Eurovision Song Contest 1994. St Patricks Day har också nått utanför nationens gränser och firas den 17 mars varje år. Irlands nationaldag är en stor helgdag i landet och börjar ofta att firas flera dagar innan den egentligen äger rum.

Annorlunda språkkultur

På Irland talas engelska och iriska. Det sistnämnda är ett keltiskt språk som uppstod på 1100-talet och som är släkt med gaeliskan som förr talades i Skottland.

Populärt bland turister

Många besökare väljer att bo i Dublin och att uppleva andra delar av ön genom att hyra bil, här kan du hitta en bra reseguide till Dublin. Irland kallas för Den Gröna Ön och en tur till Cliffs of Moher i Galway eller Powerscourt Estate i Wicklow ger en idé om varför. Dock skall man längs vägen inte missa att här finns charmiga pubar, trevliga restauranger, bryggerier och destillerier, historiska byggnader och spännande städer. Belfast kallades en gång i tiden för en av världens farligaste städer men idag är det en välkomnande stad som är lätt att promenera runt i och som kan stoltsera med Titanicmuseet, The Troubles, häftiga kulturfestivaler och fin shopping.

Snabba fakta om Irland

  👥   Befolkning: ~4 800 000 invånare
  🏙   Huvudstad: Dublin
  🔌   Eluttag: Irland använder inte samma typ av eluttag som Sverige, läs mer om eluttag och reseadapter Irland
  🛬   Flygtid: ca. 2 h 43 min från Arlanda till Dublin (~1 631 km)
  🕒   Tidsskillnad i Irland: -1 timme jämfört med Stockholm
  📞   Landsnummer: 00353
  🗣   Språk: iriska, engelska
  🆘   Nödnummer: 112
  🔗   Irlands officiella webbsida för turister
  🔗   Svenska ambassaden i Irland

Irlands flagga

🇮🇪