Eurokursen/Mynt & sedlar

Euromynt och eurosedlar

Alla euromynt i användning

Det finns åtta olika valörer av euromynt: 1 ¢, 2 ¢, 5 ¢, 10 ¢, 20 ¢, 50 ¢, 1 € och 2 €. Den första utgåvan av euromynt som lanserades sattes i omlopp den 1 januari 2002. Framsidan av alla euromynt är densamma för samtliga euroländer, och syns på bilden som finns lite längre ned på sidan. Baksidan av euromynten, som även kallas den nationella sidan, är dock olika för de olika euroländerna. Vissa länder har olika motiv på samtliga mynt medan andra länder har samma motiv på samtliga mynt.

Klicka dig vidare in på våra sidor om de olika euroländerna för att se och läsa mer om dessa olika mynt och deras nationella sidor, här finns direktlänkar till samtliga euroländer i eurozonen: Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Österrike, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien och Tyskland. Men även om mynten har nationella sidor och är unika för respektive land, så är det viktigt att komma ihåg att alla mynt är giltiga i alla euroländer - oavsett dess nationella sida.

Alla eurosedlar i användning

Det finns sju olika valörer av eurosedlar: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € och 500 €. Den första utgåvan av eurosedlar som lanserades sattes i omlopp den 1 januari 2002. Alla eurosedlar har separata designer och motiv, men är desamma för samtliga länder som använder euron som valutan. Eurosedlarna skiljer sig därför från euromynten på det sättet, eftersom inget land har sina egna unika eurosedlar.

Som motiv för de olika eurosedlarna har man använt arkitektur från olika tidsepoker, samt har de olika sedlarna egna unika färgsättningar. Bilden till höger visar samtliga eurosedlars fram- och baksida, och det finns även en länk till en högupplöst version av bilden.

Ta ut euro sedlar i Sverige

Om du har behov av att ta ut euro sedlar i Sverige, så finns det möjlighet att göra detta i ett stort urval av bankomater och andra uttagsautomater i de flesta större städer i Sverige. Vi har gjort en sammanställning över alla bankomater där man kan ta ut euro i Sverige. Om du har behov av att ta ut andra valutor har vi även gjort sammanställning för dessa, såsom till exempel alla bankomater i Sverige där man kan ta ut amerikansk dollar och ta ut brittisk pund.

Framsidan av alla euromynt

Framsidan av alla euromynt, högupplöst version här: högupplöst

Fram- och baksidan av alla eurosedlar

Fram- och baksidan av alla eurosedlar, högupplöst version här: högupplöst