Eurokursen och euron i Belgien

Belgien och euron

Belgien blev tidigt en del av eurosamarbetet och införde euron som sin valuta den 1 januari 1999. Samtliga de belgiska euromynten har en gemensam och simpel design av den nationella sidan, Belgiens konung tillsammans med det kungliga monogrammet. Belgiska euromynt har släppts i flera serier, varav två kan anses som huvudserier. Den första huvudserien präglades från 1999 till 2013 och bar en avbildning av Kung Albert II på den nationella sidan. Den nuvarande serien började präglas 2014 och bär istället en avbildning av den nuvarande kungen i Belgien, Kung Philippe, på den nationella sidan.

Belgiens valuta innan euron

Den valuta som användes i Belgien innan euron hette Belgisk franc. Gamla belgisk franc-sedlar kan fortfarande växlas in mot euro hos Belgiens centralbank och kommer att kunna göras det på obegränsad tid framöver, men mynt går inte längre att växla in.

Belgiskt 2-euromynt med Kung Albert II som motiv

Belgiskt 2-euromynt med Kung Albert II som motiv

Aktuell eurokurs

11,6034 SEK  
Kursdatum: 2023-10-04 (idag)

Valutaomvandlare EUR/SEK

EUR
SEK

Ändra i fälten ovan för att omvandla mellan euro och svenska kronor.

Allmänt om Belgien

Belgien är ett av de länder som lade grunden för det EU som vi har idag, vilket även har lett till att huvudstaden Bryssel huserar EUs högkvarter. Även Natos högkvarter är lokaliserat i Belgien. Belgien ligger placerat mitt i Europa och angränsar till Nederländerna i norr, Frankrike i söder samt Luxemburg och Tyskland i öst. I väst har Belgien en kuststräcka om ca. 5 mil som vetter mot Nordsjön strax norr om Engelska kanalens utlopp. Belgien har en befolkningsmängd om strax över 11 miljoner invånare men en yta på bara ca. 30 000 km2, vilket gör att Belgien är det 22:a mest tätbefolkade landet i världen med en befolkningstäthet om ca. 371 invånare per km2.

Mitt emellan två kulturströmningar

Det som är spännande med Belgien är att det ligger på mitt emellan två olika kulturströmningar i Europa, nämligen germansk kultur och latineuropeisk kultur. Detta betyder att i vissa delar av landet talar invånarna franska eller flamländska, och i en annan del tyska. Huvudstaden Bryssel är officiellt tvåspråkig men ligger i den fransktalande regionen. Genom historien har de kulturella och språkliga skillnaderna alltid funnits i landet och präglar än idag livet i landet. Namnet Belgien härstammar från latinet, då området tillhörde romerska riket. Området har med andra ord varit befolkat länge och spelat en aktiv roll i Europas historia.

Bryssel är populärt resmål

Om man vill resa till Belgien är det ofta Bryssel som besöks. Här sammanträder EU eller andra organisationer då Bryssel är mycket av en konferensstad. Andra intressanta städer är till exempel Gent och Antwerpen där medeltida arkitektur finns bevarad. Söker man mer historia kan man besöka det kända Waterloo där Napoleon blev besegrad, eller Ypern som spelade en stor roll under första världskriget. Ett annat vackert ställe att besöka är staden Brygge. Gamla stan i Brygge är som att vandra i en kullerstensbelagd sagovärld. De flesta turister som kommer till Belgien kommer från grannländerna.

Snabba fakta om Belgien

  👥   Befolkning: ~11 300 000 invånare
  🏙   Huvudstad: Bryssel
  🔌   Eluttag: Belgien använder inte samma typ av eluttag som Sverige, läs mer om eluttag och reseadapter Belgien
  🛬   Flygtid: ca. 2 h 20 min från Arlanda till Bryssel (~1 299 km)
  🕒   Tidsskillnad i Belgien: ±0 timmar jämfört med Stockholm
  📞   Landsnummer: 0032
  🗣   Språk: nederländska, franska och tyska
  🆘   Nödnummer: 112
  🔗   Belgiens officiella webbsida
  🔗   Svenska ambassaden i Bryssel

Belgiens flagga

🇧🇪