Eurokursen och euron i Frankrike

Frankrikes motiv på euromynten

Frankrike har länge varit en del av eurosamarbetet, de införde euron som sin valuta redan den 1 januari 1999. De franska euromynten har präglats i en serie, där man har använt tre olika designer för euromyntens nationella sidor. De lägsta valörerna av de franska euromynten, 1-, 2- och 5-cent, bär en avbildning av den franska nationalsymbolen Marianne. Mellanvalörerna, 10-, 20- och 50-cent, pryds av en avbildning av en kvinna, faktiskt samma kvinna som fanns på den tidigare valutan i Frankrike, franc. De högre valörerna, 1- och 2-euromynten pryds av ett träd samt frankrikes valspråk; Liberté, Égalité, Fraternité, som betyder Frihet, Jämlikhet, Broderskap. Marianne, som pryder de lägsta valörerna, har använts för att symbolisera ett starkt och stabilt Europa, medan trädet på de högre valörerna skall symbolisera liv och fortsatt tillväxt.

Frankrikes valuta innan euron

Den valuta som användes i Frankrike innan euron hette Fransk franc, och kunde bara växlas in mot euro hos landets centralbank fram till den 17 februari 2012.

Franskt 2-euromynt med det symboliska trädet som motiv

Franskt 2-euromynt med det symboliska trädet som motiv

Aktuell eurokurs

11,276 SEK  
Kursdatum: 2023-03-31 (i förrgår)

Valutaomvandlare EUR/SEK

EUR
SEK

Ändra i fälten ovan för att omvandla mellan euro och svenska kronor.

Allmänt om Frankrike

Frankrike är ett av Europas större länder, och ett av de största resmålen för turister. Frankrike ligger placerat direkt norr om Spanien, sydväst om Tyskland, Belgien och Luxemburg samt väster om Italien, Schweiz och Monaco. I väster angränsar Frankrike till Atlanten, som även utgör landets kuststräcka.

Mycket färgstark historia

Frankrike har en färgstark historia och är som sagt ett väldigt populärt resmål för turister från hela världen, faktiskt en av världens största turistdestinationer. Huvudstaden i landet är Paris och är en av de storstäder som besöks ofta av många turister världen över. Här finns kulturskatter som Eiffeltornet och Louvren. År 2007 beräknades Frankrike ha tagit emot runt 82 miljoner internationella turister, det är fler än antal invånare i hela Frankrike! På senare tid har dock besökssiffran minskat och även överlag i Frankrike på grund av det har skett väldigt många terrorattacker som har skrämt många till att inte resa hit.

Snabba fakta om Finland

  👥   Befolkning: ~62 000 000 invånare
  🏙   Huvudstad: Paris
  🔌   Eluttag: Franker använder till viss del inte samma typ av eluttag som Sverige, läs mer om eluttag och reseadapter Frankrike
  🛬   Flygtid: ca. 2 h 39 min från Arlanda till Paris (~1 563 km)
  🕒   Tidsskillnad i Frankrike: ±0 timmar jämfört med Stockholm
  📞   Landsnummer: 0033
  🗣   Språk: franska
  🆘   Nödnummer: 112
  🔗   Faktasida om Frankrike
  🔗   Frankrikes officiella webbsida för turister
  🔗   Svenska ambassaden i Paris

Frankrikes flagga

🇫🇷