Eurokursen och euron i Andorra

Andorra och euron

Andorra har länge varit en del av eurosamarbetet, redan den 1 januari 1999 införde Andorra euron som landets valuta. Från och med sommaren 2013 fick Andorra rätt att prägla euromynt med egen design på den nationella sidan, trots att landet inte är medlem i EU. De lägre valörerna, 1-, 2- och 5-centmynten bär en avbildning av hovdjuret pyreneisk gems. Mellanvalörerna, 10-, 20- och 50-centmynten har motiv som är tätt kopplade till kyrkan Santa Coloma. De högre valörerna, 1- och 2-euromynten bär Andorras parlamentsbyggnad Casa de la Vall respektive en avbildning av Andorras statsvapen som motiv.

Aktuell eurokurs

11,655 SEK  
Kursdatum: 2024-05-17 (i förrgår)

Valutaomvandlare EUR/SEK

EUR
SEK

Ändra i fälten ovan för att omvandla mellan euro och svenska kronor.

Allmänt om Andorra

De flesta tänker nog på Andorra som det lilla landet som ligger bredvid Spanien. Faktum är att helt korrekt är Andorra ett furstendöme. Detta är en kvarleva från förr då det fanns ett otal furstendömen, långt innan det sedan blev stater som Spanien, Portugal osv. Så här små områden kallas även för mikrostater.

Fortfarande ett furstendöme

Anledningen till att furstendömet fortfarande finns kvar och inte har inlemmats i något av grannländerna Spanien eller Frankrike, är att området under medeltiden var del i en sorts frizon mellan de olika ledarna som då styrde Frankrike och Spanien. Karl den store instiftade denna frizon under 800-talet. Detta har sedan hängt kvar även om furstar och ledare har skiftat. Nu delas den officiella furstemakten mellan den franske presidenten och biskopen av Urgel, vilket ligger i Spanien.

Varken egen valuta eller eget försvar

Eftersom Andorra är så litet har de ingen egen valuta eller eget försvar, men är i allt annat en självständig demokrati. De sköter det politiska på egen hand, bland annat utrikespolitiken och är medlem i både FN och Europarådet.

Det bor endast drygt 85 000 invånare i Andorra och ytan är på 460 kvm. Här verkar dock befolkningen vara välmående då de har väldigt hög medellivslängd på drygt 82 år, vilket är en av de högsta i världen.

Snabba fakta om Andorra

  👥   Befolkning: ~86 000 invånare
  🏙   Huvudstad: Andorra la Vella
  🔌   Eluttag: Andorra använder samma typ av eluttag som Sverige, ingen reseadapter skall behövas
  🛬   Flygtid: ca. 3 h 24 min från Arlanda till Andorra la Vella (~2 213 km)
  🕒   Tidsskillnad: ±0 timmar jämfört med Stockholm
  📞   Landsnummer: 00376
  🗣   Språk: katalanska
  🆘   Nödnummer: 112

Andorras flagga

🇦🇩