Eurokursen/Sverige/Svenska euromynt

Svenska euromynt

Provpräglade svenska euromynt

Någonting som inte många känner till är att det faktiskt finns svenska euromynt, trots att Sverige inte är en del av eurosamarbetet! Dock är mynten inte officiella, utan enbart präglade som prototypmynt märkta med PROV. Mynten kan alltså inte användas för att handla med, utan bör istället ses som ett exempel på hur svenska euromynt skulle kunna se ut om Sverige antog euro som sin officiella valuta. Se bilder på dessa mynt lite längre ned på denna sida.

Prototypmynt i liten upplaga

Provkollektionen med svenska euromynt togs fram av myntsällskapet International Numismatic Agency i samband med den svenska euroomröstningen 2003. Mynten präglades enbart i så få som 23 000 exemplar, och en uppsättning av dessa prototypmynt kostade ca. 100 euro att köpa då det begav sig. Till myntsetet medföljde då en ask i läderimitation att förvara mynten i samt et informationsark. Nedan följer beskrivning av vad man valde för slags motiv på de olika svenska euromynten.

Regalskeppet Vasa och vikingaskepp

På de lägre valörerna, 1-, 2- och 5-centmynten i koppar har man valt att använda regalskeppet Vasa som motiv. Mellanvalörerna pryds av en avbildning av en fredsduva designad av Donald R. Golder. De högre valörerna, 1- och 2-euromynten, bär en avbildning av ett vikingaskepp som motiv. På baksidan av mellanvalörerna och de högre valörerna har man även valt att placera en kungaprofil.

Ovanligt 5-euromynt

Som en extra bonus valde man även att prägla ett 5-euromynt, som egentligen inte finns. Som motiv för 5-euromyntet valde man även där regalskeppet Vasa, tillsammans med en kvinnofigur som skall representera Sverige. Baksidan av 5-euromyntet pryds även av en kungaprofil.

Högupplösta foton på prototyperna

Här nedanför har vi lagt in bilder på framsidorna och baksidorna av de svenska euro-prototypmynt som präglades i samband med den folkomröstning som hölls kring huruvida Sverige skulle införa euro eller inte. Under respektive bild har vi även inkluderat en länk till en högupplöst variant av bilden, så att ni skall kunna se mynten så tydligt som möjligt. OBS! 2020-12-17 uppdaterade vi bilderna nedan till mycket bättre kvalitet än tidigare. Det är okej att låna bilderna, så länge ni länkar tillbaka till denna sida som källa.

Sida 1 av de svenska euromynten (provmynt)

Sida 1 av de svenska euromynten som präglades på prov 2003, högupplöst version här: högupplöst bild på sida 1 (det är okej att låna bilden så länge ni länkar tillbaka till denna sida)

Sida 2 av de svenska euromynten (provmynt)

Sida 2 av de svenska euromynten som präglades på prov 2003, högupplöst version här: högupplöst bild på sida 2 (det är okej att låna bilden så länge ni länkar tillbaka till denna sida som källa)

Ena sidan av informationsfoldern som tillhör setet med de svenska provpräglade euromynten

Ena sidan av informationsfoldern som tillhör setet med de svenska provpräglade euromynten

Andra sidan av informationsfoldern som tillhör setet med de svenska provpräglade euromynten

Andra sidan av informationsfoldern som tillhör setet med de svenska provpräglade euromynten

Endast provmynt

Det är viktigt att komma ihåg att mynten ovan endast är provmynt/prototyper som har präglats som exempel på hur svenska euromynt skulle kunna se ut. Det finns ingenting som säger att det är just så här som ev. svenska euromynt kommer, eller skulle kunna komma, att se ut.