Eurokursen och euron på Malta

Maltas motiv på euromynten

Malta har relativt nyligen blivit en del av eurosamarbetet, och införde euro som sin valuta den 1 januari 2007. De maltesiska euromynten har präglats i en serie än så länge, och man har använt tre olika motiv för de olika mynten. De lägre valörerna, 1-, 2- och 5-centmynten pryds av en avbildning av världens äldsta tempel, Mnajdratemplet. Mellanvalörerna, 10-, 20- och 50-cent präglas av Maltas statsvapen, vilket är en heraldisk avbildning av nationalflaggan. De högre valörerna, 1- och 2-euromynten pryds av ett Johannitkors som motiv.

Maltas valuta innan euron

Den valuta som användes innan euron i Malta kallades maltesisk lira. Mynt av typen maltesisk lira kunde bara växlas in mot euro fram till och med den 1 februari år 2010, men sedlar går fortfarande att växla in mot euro hos Maltas centralbank. Man kommer att kunna växla in maltesisk lira-sedlar mot euro ända tills den 31 december 2018.

Bild på ett maltesiskt 2-euromynt med ett Johannitkors som motiv

Bild på ett maltesiskt 2-euromynt med ett Johannitkors som motiv

Aktuell eurokurs

11,655 SEK  
Kursdatum: 2024-05-17 (i förrgår)

Valutaomvandlare EUR/SEK

EUR
SEK

Ändra i fälten ovan för att omvandla mellan euro och svenska kronor.

Allmänt om Malta

Malta är en ögrupp som idag främst är känt för svenskarna som en semesterdestination men ön har, tack vare sitt strategiska läge mitt i Medelhavet, lockat människor i alla tider. Erövrare och handelsmän har lämnat spår genom megalitiska monument, vattencisterner, befästningar och palats, för att inte nämna Kalypsos grotta och den medeltida staden Mdina. Malta har beskrivits som ett utomhusmuseum och det med all rätt - här kan besökarna beskåda några av de äldsta byggnaderna i världen skapade av människan och detta gör det verkligen värt att resa hit.

Består i huvudsak av tre öar

De tre öarna i ögruppen är Malta, Gozo och Comino och totalt bor här runt 400 000 personer vilka talar maltesiska och engelska. Båda språken är idag officiella men maltesiskan bara sedan 1964 då den ersatte italienskan. Malta är den största ön, Gozo kommer tvåa och minst är Comino. Den sistnämnda ön är till stor del obebodd.

Populärt och soligt resmål

Malta bjuder på sol året om och bad från april och till novembers slut. Här finns flera fina stränder men den största delen av kusten består av klippstränder; i stenen finns det stegar och små pooler, uthuggna för hand, för att underlätta badandet för besökarna. Blå Lagunen betyder för många Island men också Malta stoltserar med en blå lagun som erbjuder en mysig strand och kristallklart, turkost vatten.

Snabba fakta om Malta

  👥   Befolkning: ~500 000 invånare
  🏙   Huvudstad: Valletta
  🔌   Eluttag: Malta använder inte samma typ av eluttag som Sverige, läs mer om eluttag och reseadapter Malta
  🛬   Flygtid: ca. 3 h 55 min från Arlanda till Valletta (~2 655 km)
  🕒   Tidsskillnad på Malta: ±0 timmar jämfört med Stockholm
  📞   Landsnummer: 00356
  🗣   Språk: maltesiska, engelska
  🆘   Nödnummer: 112
  🔗   Maltas officiella webbsida för turister

Maltas flagga

🇲🇹