Eurokursen/Andra valutakurser/AUD - Australisk dollar

Valutakurs Australisk dollar AUD  🇦🇺

Här nedan finner ni den dagsaktuella valutakursen australisk dollar med avseende på den svenska kronan, tillsammans med en väldigt behändig valutaomvandlare för att växla mellan australisk dollar (AUD) och både svensk krona (SEK) och euro (EUR). Valutakursen för australisk dollar uppdateras dagligen och hämtas direkt från Riksbanken, vilket är Sveriges centralbank och en av riksdagens myndigheter.

Aktuell valutakurs AUD/SEK

6,9686 SEK  
Kursdatum: 2024-06-25 (igår)
Dagens kurs jämfört med tidigare datum
I måndags  (2024-06-24):
  6,9662 SEK  ➚  +0,03 %
En vecka sedan (2024-06-18):
  6,9444 SEK  ➚  +0,35 %
En månad sedan (2024-05-24):
  7,0751 SEK  ➘  -1,51 %
Tre månader sedan (2024-03-25):
  6,9099 SEK  ➚  +0,85 %
Sex månader sedan (2023-12-22):
  6,8259 SEK  ➚  +2,09 %
Ett år sedan (2023-06-22):
  7,2486 SEK  ➘  -3,86 %

Valutaomvandlare australisk dollar till euro och kronor

AUD
EUR
SEK

För att se hur mycket en viss summa i australisk dollar är i svenska kronor kan du fylla i summan i fältet bredvid AUD. Om du istället vill se hur mycket en viss summa i svenska kronor motsvarar i australisk dollar kan du fylla i summan fältet bredvid SEK.

Dagsaktuell australisk dollarkurs är: 1 AU$ = 6,9686411149826 kr (2024-06-25)

Här ovan hittar du en snabb och enkel valutaomvandlare för att konvertera australisk dollar till både svenska kronor och euro, eller AUD till SEK och EUR om man vill använda valutornas valutakoder. Växlingen mellan australisk dollar och kronor/euro sker omedelbart i samband med att du fyller i siffrorna i fälten.

Australisk dollar kursutveckling

Här kan du läsa mer om den australiska dollarkursens utveckling och historik. 1 australisk dollar har i dagsläget ett värde av 6,97 SEK, medan 100 AUD har ett värde av 696,86 SEK. 500 AUD har därmed ett ungefärligt värde på 3484,32 kronor. Den historiskt sett högsta australiska dollarkursen hittills inträffade måndagen den 7 mars år 2022 och var 7,3965 kr, den historiskt sett lägsta australiska dollarkursen hittills inträffade måndagen den 8 februari år 1993 och var 4,505 kr. Nedan finner du en uppsättning grafer som illustrerar valutakursen för australisk dollar över olika tidsepoker.

Grafer över den australiska dollarkursens utveckling

Allmänt om den australiska dollarn

Det var under år 1966 som det australienska pundet försvann och istället ersattes av australiensk dollar. När man talar om valutorna, och speciellt i just Australien, väljer man oftast att säga ordet "aussie" eller "aussiedollar" för att skilja valutan från den amerikanska dollarn, men även ord som "The Royal" eller "The Oz" är vanligt förekommande bland lokalbefolkningen.

Precis som med Euro är det inte enbart Australien som använder sig av denna valuta, utan även platser som Kiribati, Nauru, Julön och kokosöarna använder den australiska dollarn som sin officiella valuta. AUD (australisk dollar) är en av de 6 mest omsatta valutorna i världen och det är lika vanligt för privatpersoner som för internationella företag att handla med valutan, speciellt företag som arbetar med valutaexportering till t.ex. Asien eller området kring stilla havet.

Närbild på ett australiskt dollarmynt

Australiskt endollarsmynt

Vattentäta och taktila

För den som inte har haft möjligheten att se hur den australiska dollarn ser ut, kan man nästan förklara det som pengar tagna från det välkända Monopol-spelet. Sedlarna pryds av starka färger som rosa, orange, starkt grön, blått och gult. Till skillnad från många andra sedlar är australiska dollarsedlar gjorda i plast, plast är svårare att förfalska och tack vare materialet har även taktila mönster kunnat göras, vilket hjälper både synskadade och blinda personer att kunna känna vilka sedlar de egentligen håller i.

2015 påbörjades ett arbete med att byta ut de australiska sedlarna, och först ut i raden var 5-dollarsedeln. Sedeln väckte stor uppståndelse då den kom ut, eftersom den skiljer sig en hel del från tidigare sedlar på så vis att den är enkel att läsa av för personer med synnedsättning. På sedeln finns det numer taktila markörer som exempelvis blinda personer kan läsa av. Detta infördes efter det att idén presenterats av en australisk tonårskille vid namn Connor McLeod, som själv varit blind sedan födseln. Dessutom är alla sedlar vattentäta, eftersom de är tillverkade av plast.

Bild på ihopvikta AUD sedlar och mynt

Australisk dollar (AUD) sedlar och mynt

Skakig resa som börjar stabilisera sig

Den australiska, eller australiensiska, dollarn förkortas AUD och är världens sjätte mest handlade valuta. Överst på listan över de mest handlade ligger US dollar följt av Euro, Yen, Pund och Schweizerfranc. Australiens valuta har haft en stark utveckling sedan slutet av 2009 och förväntas även i fortsättningen att vara en god investering. Man delar in valutan i 100 cents och förkortar den AU$.

År 2008 var ett dåligt år för den australiska dollarn, den sjönk kraftigt och det såg inte bra ut. Däremot tog det en mycket stark vändning under 2010 och har därefter fortsatt att hålla sig stabil. Enligt proffsen verkar det som att valutan kommer att fortsätta vara en mycket god investering.

Australiska dollarmynt och sedlar

Australiska dollarmynt och sedlar

Australisk dollar, valörer

De valörer som finns i dag, 2024, är femdollarsedlar, som infördes under september 2016, och under 2017 kom en ny tiodollarssedel. De mynt som finns är: fem, tio, tjugo och femtio cent (c), därefter är det 1$A och 2$A. Alla mynten är avbildade av Drottning Elisabeth II från England, hon är fortfarande drottning i Australien, men det finns också mynt som har motiv av kängurur, en ödla, en aborigin och av Australiens vapensköld.

De pryder sedlarna

5-dollarsedlarna finns i två olika versioner: den ena har en bild på Drottning Elizabeth II på ena sidan och Canberras parlamentshus på den andra, och den andra har en bild av Sir Henry Parkes på ena sidan och en av Catherine Helen Spence på andra sidan. 10-dollarsedeln pryds av Banjo Paterson samt Dame Mary Gilmore. På 20-dollarsedeln finns en bild på Mary Reibey och John Flynn och på 50-dollarsedeln syns David Unaipon samt Edith Cowan. På 100-dollarsedeln syns Nellie Melba tillsammans med John Monash.

Bild på ihopvikta AUD mynt och sedlar

Australisk dollar (AUD) mynt och sedlar

Historik kring den australiska dollarn AUD

Australiens valuta heter likt USA:s valuta dollar, men de båda skiljs bland annat genom att man använder olika valutakoder: AUD respektive USD. Fram till och med 1966 användes den gamla valutan i Australien, det australiska pundet.

Omvärdering av den egna valutan

Det australiska pundet grundades 1910, som till en början var helt baserad på det brittiska pundet. 1931 omvärderade man sitt lands valuta och sedan dess har Australien haft en egen, helt fristående valuta. Det dröjde dock till 1963 innan förslaget om att ändra valutans namn röstades igenom, där namnet "Royal" länge var favorit. I slutändan blev det alltså "dollar" som segrade, och tre år senare genomfördes valutabytet till den australiska dollarn, förkortad AUD.

Den australiska dollarn, som är en av de sex mest omsatta valutorna i världen, anses vara mycket stabil. Såväl privatpersoner som internationella företag handlar med AUD, och historiskt sett har den varit en bra så kallad "carry valuta". Det innebär att det går att tjäna bra med ränta om man behåller valutan, då räntenivåerna flera gånger varit högre i Australien än i andra valutaområden. En annan framgångsfaktor sägs vara den minimala inblandningen i valutamarknaden från regeringens håll, och att AUD därmed är populär bland exempelvis valutahandlare.