Eurokursen och euron i Estland

Estlands motiv på euromynten

Estland är en ganska nybliven medlem av eurosamarbetet, de införde euron som sin valuta så sent som den 1 januari 2011. Den valuta som användes i Estland innan euron hette estnisk krooni, vid övergången till euro var 1 euro värd ca. 15,65 estnisk krooni.

Alla de olika estniska euromynten bär samma motiv på den nationella sidan. Man har valt att avbilda en silhuett av Estland tillsammans med präglingsår samt ordet för Estland på estniska, Eesti. Att man skulle använda en karta av Estland som design på den nationella sidan bestämdes genom en folkomröstning, där strax över än 27% av de röstande röstade för att använda silhuetten av Estland på den nationella sidan. De röstande kunde välja mellan 134 olika designer.

Estniskt 2-euromynt med en silhuett av Estland som motiv

Estniskt 2-euromynt med en silhuett av Estland som motiv

Aktuell eurokurs

11,2255 SEK  
Kursdatum: 2024-06-25 (igår)

Valutaomvandlare EUR/SEK

EUR
SEK

Ändra i fälten ovan för att omvandla mellan euro och svenska kronor.

Allmänt om Estland

Estland är en baltisk republik belägen direkt söder om Finland samt öster om Sverige. I söder gränsar Estland mot Lettland, och i öster mot Ryssland. Estlands totala landyta är ca. 45 200 km2. Historiskt är Estland ett av de länder som överskuggats av Sovjetunionens dominans, men blev ett självständigt land 1991 när Sovjetunionens grepp släppte. Landet har varit självständigt i omgångar tidigare men bara under kortare perioder.

Populärt bland färjeresenärer

Estland är ett mycket populärt resmål vad gäller kryssningar och färjetrafik, med många populära turer mellan bland annat Stockholm och Tallinn samt Stockholm och Riga. Turister har en hel del att välja på att göra om de åker till Estland. Just Tallin erbjuder till exempel Gamla stan, som är klassat som världsarv på Unescos lista. Det beror på att grunden för staden anlades redan på 1100-talet. De äldre delarna är mycket välbevarade och väl värda ett besök. Tallin är känd som en av de bäst bevarade medeltidsstäderna över huvud taget.

Estnisk lokal mat är fantastisk

Vad gäller mat kan man passa på att prova rejäl estnisk lokal mat. Några vanliga traditionella rätter är marinerad ål, skarpsill med bacon och blodkorv. Låter inte helt lik den svenska maten men absolut värt att prova. Öl är också något att smaka på när man är i Estland. Det finns flera s.k mikrobryggerier som säljer sin egen lokala öl.

Man behöver inte stanna i Tallin utan se sig om i övriga Estland. Varför inte tillbringa lite tid vid kusten på sommaren och njuta av allt havet kan erbjuda.

Snabba fakta om Estland

  👥   Befolkning: ~1 300 000 invånare
  🏙   Huvudstad: Tallinn
  🔌   Eluttag: Estland använder samma typ av eluttag som Sverige, ingen reseadapter skall behövas
  🛬   Flygtid: ca. 59 min från Arlanda till Tallinn (~386 km)
  🕒   Tidsskillnad i Estland: +1 timme jämfört med Stockholm
  📞   Landsnummer: 00372
  🗣   Språk: estniska
  🆘   Nödnummer: 112
  🔗   Estlands officiella turistwebbsida
  🔗   Svenska ambassaden i Tallinn

Estlands flagga

🇪🇪