Eurokursen och euron i Tyskland

Tysklands motiv på euromynten

Tyskland har länge varit en del av eurosamarbetet, det var faktiskt redan den 1 januari 1999 som Tyskland införde euron som landets valuta. De tyska euromynten har präglats i en serie än så länge, men man har använt tre olika motiv för den nationella sidan av mynten. De lägre valörerna, 1-, 2- och 5-centmynten bär ett karaktäristiskt ekblad som motiv. Mellanvalörerna, 10-, 20- och 50-centmynten präglas av Brandenburger Tor som motiv. De högre valörerna, 1- och 2-euromynten, bär den tyska vapenörnen som motiv.

Tysklands valuta innan euron

Den valuta som användes innan euron i Tyskland kallades tysk mark, och kan på obestämd tid växlas in mot euro hos Tysklands centralbank.

Bild som visar de tyska euromynten

De tyska euromynten och deras olika motiv

Aktuell eurokurs

11,655 SEK  
Kursdatum: 2024-05-17 (i förrgår)

Valutaomvandlare EUR/SEK

EUR
SEK

Ändra i fälten ovan för att omvandla mellan euro och svenska kronor.

Allmänt om Tyskland

Tyskland är ett land som består av 16 delstater och som finns idag i Centraleuropa. Det som kännetecknar det här landet är att de idag leder hela världen när det kommer till industri, och alla andra industriländer hakar på Tyskland.

Flaggan som landet har idag antogs 1949 och färgerna svart, rött, gult står för den nationalsymbol som man hade i kampen mot Napoleon mellan år 1813-1815.

Mycket stort land till ytan

Idag har landet över 81 miljoner invånare och brukar alltid benämnas som det land i Europa som är mest folkrikt, dock efter det stora landet Ryssland. När det gäller landets ekonomi har det här landet de bästa förutsättningar i Europa och när det kommer i världen är Tyskland det femte landet som omsätter mest. Landet är en stormakt inom EU, och har varit medlemmar sedan länge. År 1955 anslöts sig landet till militäralliansen Nato som de fortfarande är medlemmar i.

När det gäller de olika länder som landet gränsar till är det bland annat Danmark, Östersjön samt Nordsjön i norr. Tjeckien samt Polen i öster, Schweiz samt Österrike i söder. I väster gränsar Tyskland till fyra stora länder, Belgien, Frankrike, Nederländerna samt Luxemburg.

Snabba fakta om Tyskland

  👥   Befolkning: ~82 000 000 invånare
  🏙   Huvudstad: Berlin
  🔌   Eluttag: Tyskland använder samma typ av eluttag som Sverige, ingen reseadapter skall behövas
  🛬   Flygtid: ca. 1 h 48 min från Arlanda till Berlin (~841 km)
  🕒   Tidsskillnad i Tyskland: ±0 timmar jämfört med Stockholm
  📞   Landsnummer: 0049
  🗣   Språk: tyska
  🆘   Nödnummer: 112
  🔗   Reseguide till Tyskland
  🔗   Svenska ambassaden i Berlin

Tysklands flagga

🇩🇪