Guldpris maj 2024

Här hittar du dagsaktuellt guldpris med enkel omvandlare mellan antal gram guld till svenska kronor (SEK), amerikansk dollar (USD) samt euro (EUR). Guldpriset just nu är 2415,02 USD/troy ounce, eller ca. 25956 kr/troy ounce. Om man istället beräknar guldpriset i gram blir det ungefär 834,51 kr/gram, eller ca. 834 512 kr/kg. Aktuellt kursdatum för guld är 2024-05-18.

Omvandlare guld till svenska kronor, dollar och euro

Här nedan kan du räkna ut hur mycket ett givet antal gram guld är värt i svenska kronor (SEK), dollar (USD) samt euro (EUR). Du kan även ändra i fälten för SEK, USD och EUR för att ta reda på hur mycket guld man får för en given summa av någon av valutorna. Notera att vår omvandlare arbetar i gram snarare än troy ounce (oz) som är det vanligaste när det gäller guld. 1 troy ounce (oz) är 31,103 gram. All omvandling sker automatiskt och omedelbart allteftersom du skriver i något av fälten, och vi använder alltid dagsaktuella kurser för guld (med avseende på USD) och amerikansk dollar (USD) samt euro (EUR) med avseende på den svenska kronan (SEK).

gram guld
SEK
USD
EUR

Guldprisets utveckling senaste året

Här nedan hittar du en graf över hur guldpriset har sett ut och hur guldkursen har utvecklats under det senaste året.

Om metallen och råvaran guld

Guld är ett grundämne och återfinns på plats 79 i det periodiska systemet, den kemiska benämningen för guld är Au. Guld är en ädelmetall men tillhör även gruppen myntmetaller tillsammans med t.ex. koppar och silver. Guld är en sådan metall som under många årtusenden har varit eftertraktad, framför allt som betalningsmedel och i smyckestillverkningen. Guld i ren form är en mycket kompakt men ändå mjuk metall, och har en mycket klart gul färg. Guld är mycket enkelt att bearbeta och den mest kemiskt tåliga metallen av alla kända metaller. När man säljer sitt guld får man generellt sett lite lägre betalt än det officiella guldpriset, därför kan det vara klokt att höra sig för hos flera guldhandlare om det är så att man vill sälja sitt guld "in person".


Sidan senast uppdaterad 2024-05-18