Eurokursen/Andra valutakurser/THB - Thailändsk baht

Valutakurs Thailändsk baht THB  🇹🇭

Här nedan finner ni den dagsaktuella valutakursen thailändsk baht med avseende på den svenska kronan, tillsammans med en väldigt behändig valutaomvandlare för att växla mellan thailändsk baht (THB) och både svensk krona (SEK) och euro (EUR). Valutakursen för thailändsk baht uppdateras dagligen och hämtas direkt från Riksbanken, vilket är Sveriges centralbank och en av riksdagens myndigheter.

Aktuell valutakurs THB/SEK

0,2961 SEK  
Kursdatum: 2024-05-17 (i förrgår)
Dagens kurs jämfört med tidigare datum
I torsdags  (2024-05-16):
  0,2957 SEK  ➚  +0,14 %
En vecka sedan (2024-05-10):
  0,2953 SEK  ➚  +0,27 %
En månad sedan (2024-04-17):
  0,2981 SEK  ➘  -0,67 %
Tre månader sedan (2024-02-16):
  0,2901 SEK  ➚  +2,07 %
Sex månader sedan (2023-11-17):
  0,3012 SEK  ➘  -1,69 %
Ett år sedan (2023-05-17):
  0,3048 SEK  ➘  -2,85 %

Valutaomvandlare thailändsk baht till euro och kronor

THB
EUR
SEK

För att se hur mycket en viss summa i thailändsk baht är i svenska kronor kan du fylla i summan i fältet bredvid THB. Om du istället vill se hur mycket en viss summa i svenska kronor motsvarar i thailändsk baht kan du fylla i summan fältet bredvid SEK.

Dagsaktuell thailändsk bahtkurs är: 1 ฿ = 0,29612958630697 kr (2024-05-17)

Här ovan hittar du en snabb och enkel valutaomvandlare för att konvertera thailändsk baht till både svenska kronor och euro, eller THB till SEK och EUR om man vill använda valutornas valutakoder. Växlingen mellan thailändsk baht och kronor/euro sker omedelbart i samband med att du fyller i siffrorna i fälten.

Ta ut thailändsk baht kontanter i bankomat

Visste du förresten att det finns möjlighet att ta ut kontanter av thailändsk baht genom bankomater i Sverige? Här hittar du hela listan över städer i Sverige där man kan ta ut thailändsk baht.

Thailändsk baht kursutveckling och historik

Här kan du läsa mer om den thailändska bahtkursens utveckling och historik. 1 thailändsk baht har i dagsläget ett värde av 0,3 SEK, medan 100 THB har ett värde av 29,61 SEK. 500 THB har därmed ett ungefärligt värde på 148,06 kronor. Den historiskt sett högsta thailändska bahtkursen hittills inträffade onsdagen den 9 oktober år 2019 och var 0,3278 kr, den historiskt sett lägsta thailändska bahtkursen hittills inträffade måndagen den 12 januari år 1998 och var 0,14 kr. Nedan finner du en uppsättning grafer som illustrerar valutakursen för thailändsk baht över olika tidsepoker.

Grafer över den thailändska bahtkursens utveckling

Allmänt om thailändsk baht

Thailändsk baht förkortas THB och är den valuta man använder sig av när man köper eller säljer tjänster och varor i Thailand. 1 Baht delas i 100 satang och man införde valutan 1897. Innan dess använde man sig av en baht som kallades för tical. Tidigare delade man även i salung. 1 salung delades i 100 satang.

Det är endast en bank som har rätt att ge ut Thailändsk baht och det är Bank of Thailand som grundades 1942 och har sitt huvudkontor i Bangkok. Det finns mynt i form av 1, 2, 5 och 10 baht samt sedlar i 20, 50, 100, 500 och 1.000 baht. Det finns även mynt för 25 och 50 satang, trots att inte många av de minsta affärerna accepterar dem. För turister som ska besöka landet så rekommenderas att man växlar in lite pengar innan man åker till Thailand, särskilt för den som åker till mindre befolkade ställen. Det finns dock uttagsmaskiner som accepterar de allra flesta europeiska bankkort överallt i hela Thailand.

Bild på thailändska bahtsedlar

Thailändska bahtsedlar

Att resa i Thailand och använda baht

Thailand har sedan 1990-talet blivit ett ganska vanligt ställe för svenskar att åka på semester till och spendera lite välbehövlig tid på för att ta igen sig efter slit och mödor. I Thailand varierar priserna mycket, från riktigt billiga ställen för semesterboende eller mer långvarigt boende, till betydligt högre hyror. Samma sak kan sägas om maten. Det gäller att inte gå på en klassisk fälla gillrad för att få varenda slant ur de rika turisterna. Att priserna blir väldigt mycket högre där det semestrar många turister är kanske inte särskilt konstigt. Dock får man försöka undvika priser lika höga som den Thailändska solen är het.

Viktigt med valutaomvandling

För att förstå priserna i Thailand behöver man förstås även kunna omvandla dess valuta. Valutan i Thailand heter Baht och kursen varierar, precis som med alla valutor. I nuläget behöver man ungefär 27 öre för att växla in till en thailändsk Baht, så en svensk krona är alltså med andra ord värd betydligt mer, nästan fyra gånger mer än en thailändsk Baht.

För den som tänkt resa till soliga Thailand är förstås även valutan och dess utveckling över tid något som är högst intressant att titta närmare på och syna riktigt noga i sömmarna. Det finns en poäng i att inte endast veta hur mycket valutan är värd just nu, utan också hur utvecklingen längre bakåt i tiden har varit. I bästa fall säger kanske den utvecklingen även något om hur det kan bli i framtiden. Detta studerar man med fördel i en tydlig graf.

Bild på ihopvikta thailändska baht-sedlar

Thailändska sedlar, baht (THB)

Behandla sedlarna väl

Det finns regler för hur thailändska baht helst ska behandlas. På varje sedel så finns kungen eller någon avliden släkting porträtterad och man får absolut inte skriva någonting på sedlarna då detta ses som en förolämpning mot kungahuset. Av respekt är det även bra att helt undvika att trampa på någon form av baht, skriva något på sedeln, riva i en sedel eller kasta eller trampa på ett mynt då thailändare ofta ser detta som ett hån mot dem.

När du reser omkring i Thailand får du som mest ta ut 20 000 THB per dag. Det är alltså uttagsbegränsat. 20 000 Baht har ett värde av cirka 5900 SEK. Just nu minskar Thailändsk baht i värde och deflationen ligger på 0.90 procent. Om Thailändsk baht fortsätter att minska kommer detta att vara ett guldtillfälle för investerare att införskaffa det thailändska bahtet. Man bör dock ha i åtanke när man handlar med valutor för att gå i vinst att det alltid är en riskaffär samtidigt som pengar aldrig helt förlorar sitt värde.

Bild på thailändsk baht, mynt och sedlar

Thailändsk baht, mynt och sedlar

Historiken bakom Thailands valuta baht

I mitten av 1980-talet fram tills mitten av 1990-talet så var Thailand under en ekonomiskt växande fas och ökade med hela 9 procent årligen. Mycket till följd av de många utländska företagens nystartade verksamheter i Thailand. År 1997 hamnade Thailand istället i en ekonomiskt utsatt situation då Bathen föll drastiskt i värde. Detta, troligtvis, till följd utav stora spekulationer mot THB. Investerare ruinerades och finansbolag gick i konkurs. Riskerna blev allt för stora. De utländska kapitalen minskade och därmed även den, tidigare stora, efterfrågan på THB. Enorma brister drabbade finanssektorn och landet befann sig i en finansiell krissituation tillsammans med större delar av Asien.

Desperata åtgärder

Thailändska centralbanken tvingades nu till desperata åtgärder. De tvingades till att utnyttja valutareserven i hopp om att handla tillbaka den thailändska valutan Bath. Problemet kvarstod dock att valutareserven inte var obegränsad. Åtgärder mot penningmängden var nu snarare ett behov än ett faktum. Men även här fanns ovisshet. Lösningarna var få och riskerna många. Landet var vid det här laget redan rakt på väg in i lågkonjunkturen och räntorna skulle pressas upp. Flera desperata försök gjordes men den onda cirkeln för Thailands ekonomi fortsatte. Ekonomin stabiliserades för att snart rasa igen. Företag, investerare och finansbolag med mer påverkades. Förtroendet för valutan sjunk gång på gång och Thailands ekonomiska situation var minst sagt utsatt.

Efter att landet med tiden fått ett lån på miljarder utav den Internationella Valutafonden, stabiliserades landets ekonomi så småningom. Thailand är idag ett utav Sydostasiens mest framgångsrika exportländer och jordens största export av ris. Även fisk, vete, socker och gummi är något som landet exporterar.

Allmänt om landet Thailand

Om du vill läsa mer om Thailand kan vi rekommendera sajten Resmål.com som har väldigt trevliga sidor med fakta om Norge.