Eurokursen och euron i San Marino

San Marinos motiv på euromynten

San Marino har länge varit en del av eurosamarbetet, det var redan så tidigt som den 1 januari 1999 som San Marino införde euron som sin valuta. San Marino har även tillstånd att prägla egna euromynt med en egen design på den nationella sidan, trots att landet inte är medlem av EU. Alla sanmarinska euromynt är försedda med olika motiv. 1-centmyntet bär en avbildning av Il Montale-tornet, 2-centmyntet bär en avbildning av frihetsstatyn (Statua della Libertà), 5-centmyntet bär en avbildning av La Guaita-tornet, 10-centmyntet bär en avbildning av Sankt Marinus-basilikan (Basilica di San Marino). På 20-centmyntet finns ett porträtt av helgonet Sankt Marinus (som faktiskt även grundade San Marino), 50-centmynten pryds av en avbildning av de tre tornen La Guaita, La Cesta och Il Montale. De högsta valörerna, 1- och 2-euromynten, präglas av San Marinos statsvapen respektive San Marinos regeringsbyggnad som motiv.

Sanmarinskt 2-euromynt med San Marinos regeringsbyggnad som motiv

Sanmarinskt 2-euromynt med San Marinos regeringsbyggnad som motiv

Aktuell eurokurs

11,2255 SEK  
Kursdatum: 2024-06-25 (igår)

Valutaomvandlare EUR/SEK

EUR
SEK

Ändra i fälten ovan för att omvandla mellan euro och svenska kronor.

Allmänt om San Marino

Det lilla landet San Marino som ligger helt omringat av Italien, är en s.k mikrostat. Det finns några sådana i Europa. San Marino är något som blivit kvar sedan medeltiden då Italien ännu inte hade blivit det som är landet Italien idag, utan området bestod av ett otal små stater. Detta är den enda som finns kvar i Italien idag. Redan på tidigt 1600-tal togs beslut om att San Marino var en egen och självständig stat, med katolska kyrkans goda minne.

Fransmännen tog över

Senare, när Napoleon härjade och intog Italien, kom San Marino under franskt styre men därefter, 1815, när Napoleon hade fallit, fick San Marino tillbaka sin status som kyrkostat, dvs att de stod under katolska kyrkan precis som på medeltiden. Det blev protester från ledaren i San Marino som ville återgå till total självständighet. Tvisten pågick ända till 1861 då kungariket Italien bildades och San Marino fick sin självständighet.

Ett stycke intressant fakta är att under andra världskriget var San Marino neutralt och tusentals italienska judar flydde dit.

Mikrostat utan egen valuta

Eftersom San Marino är en mikrostat har de ingen egen valuta, utan använder euro och de samarbetar mycket med Italien. Staten har ett ganska unikt sätt att styra, då de har två ledare samtidigt. Dessa personer väljs av regeringen och sitter sex månader, sedan väljs nya.

Snabba fakta om San Marino

  👥   Befolkning: ~30 000 invånare
  🏙   Huvudstad: San Marino
  🔌   Eluttag: San Marino använder samma typ av eluttag som Sverige, ingen reseadapter skall behövas
  🛬   Flygtid: ca. 2 h 45 min från Arlanda till San Marino (~1 788 km)
  🕒   Tidsskillnad: ±0 timmar jämfört med Stockholm
  📞   Landsnummer: 00378
  🗣   Språk: italienska
  🆘   Nödnummer: 112

San Marinos flagga

🇸🇲