Eurokursen och euron i Italien

Italiens motiv på euromynten

Italien har som många andra länder länge varit en del eurosamarbetet, den 1 januari 1999 började Italien att använda euron som sin officella valuta. De italienska euromynten har hittills bara präglats i en serie, där man använt olika motiv för den nationella sidan på alla de olika myntsorterna. På de lägsta valörerna har man valt att avbilda byggnader.

1-centmyntet pryds av slottet Castel de Monte, som annars finns att skåda i sydöstra Italien. På 2-centmyntet har man valt att avbilda kupoltornet Mole Antonelliana som finns i Turin. På 5-centmyntet finns en avbildning av de mycket kända Colosseum, som finns lokaliserat i Italiens huvudstad Rom. På mellanvalörerna har man valt att använda konstverk. På 10-centmyntet finns en avbildning av Sandro Botticellis kända verk "Venus födsel". På 20-centmyntet har man valt att prägla en avbildning av en skulptur som ursprungligen skapats av Umberto Boccion. På 50-centmyntet har man avbildat en staty föreställandes den tidigare kejsaren Marcus Aurelius när han sitter på sin häst.

På de högre valörerna har man valt att avbilda teckningar, eller porträtt. 1-euromyntet pryds av Leonardo da Vincis kända teckning på idealiska proportionerna hos en människa. På 2-euromyntet har man valt att avbilda ett porträtt gjort av Rafael, som föreställer Dante Alighieri.

Italiens valuta innan euron

Den valuta som användes innan euron i Italien, och som blev ersatt av euron, hette italiensk lira. Italiens lira kan inte längre växlas in mot euro, utan var bara möjlig att växla in fram till och med den 29 februari 2012.

Italienskt 2-euromynt med ett porträtt av Dante av Rafael

Italienskt 2-euromynt med ett porträtt av Dante Alighieri som motiv, målat av Rafael

Aktuell eurokurs

11,6034 SEK  
Kursdatum: 2023-10-04 (idag)

Valutaomvandlare EUR/SEK

EUR
SEK

Ändra i fälten ovan för att omvandla mellan euro och svenska kronor.

Allmänt om Italien

Italien är ett vackert och avlångt sydeuropeiskt land lokaliserat vid Medelhavet. Det finns väldigt många saker som förknippas med Italien, en av de kanske lite mer udda sakerna är Vatikanstaten. Detta är någonting så udda som en egen nation som ligger inne i en stad. I det här fallet Italiens huvudstad Rom. Här bor påven och hans närmaste medarbetare i den katolska kyrkan. Någonting annat som ofta förknippas med Italien är maffian, främst då den Sicilianska maffian som förmodligen är världens mest kända och väldokumenterade maffia.

Italienk mat är vida känd

Italien är även känt för sin fantastiska mat; pasta, pizza och annan mat med anknytning till Italien är populär i alla världsdelar idag. Någonting som också ofta förknippas med Italien är mode, och då i synnerhet Milano. Italien är tillsammans med Frankrike som ett mode-Mekka.

Politiken är också en snackis

Italiensk politik har under lång tid varit stormig med många kortlivade regeringar. Uppmärksammat är t.ex. också att man valde en president som redan var en maktfigur, då han ägde stora delar av landets media. På senare år har Italien omnämnts som ett av de sydeuropeiska EU-länderna med en problematisk ekonomi. Italien är även ett av de länder som många flyktingar sökt sig till, och en effektiv men kostsam Italiensk insats för att rädda människors liv på Medelhavet byttes ut mot en EU-insats som visade sig vara sämre. Många anser därför att EU borde bekosta den Italienska insatsen istället.

Snabba fakta om Italien

  👥   Befolkning: ~62 000 000 invånare
  🏙   Huvudstad: Rom
  🔌   Eluttag: Italien använder inte samma typ av eluttag som Sverige, läs mer om eluttag och reseadapter Italien
  🛬   Flygtid: ca. 3 h 10 min från Arlanda till Rom (~2 011 km)
  🕒   Tidsskillnad i Italien: ±0 timmar jämfört med Stockholm
  📞   Landsnummer: 0039
  🗣   Språk: italienska
  🆘   Nödnummer: 112
  🔗   Faktasida om Italien
  🔗   Italiens officiella webbsida för turister
  🔗   Svenska ambassaden i Rom

Italiens flagga

🇮🇹