Eurokursen och euron i Slovakien

Slovakiens motiv på euromynten

Slovakien är en relativt ny medlem av eurosamarbetet, det var faktiskt så sent som den 1 januari 2009 som valutan infördes som landets valuta. Än så länge har de slovakiska euromynten bara präglats i en enda serie, men man har använt tre olika motiv eller designer för mynten. De lägre valörerna, 1-, 2- och 5-centmynten, bär den slovakiska 2500 meter höga bergstoppen Kriváň som motiv. För mellanvalörerna, 10-, 20- och 50-centmynten, har man använt Bratislavas slott som motiv och för de högre valörerna, 1- och 2-euromynten präglas av Slovakiens statsvapen.

Slovakiens valuta innan euron

Den valuta som användes innan euron i Slovakien kallades slovakisk krona. Mynt av typen slovakisk krona kan inte längre växlas in, sedan den 31 december 2013, men sedlar av typen slovakisk krona kommer att kunna växlas in mot euro på obestämd tid framöver hos Slovakiens centralbank.

Bild som visar de portugisiska euromynten

De portugisiska euromynten och deras olika motiv

Aktuell eurokurs

11,655 SEK  
Kursdatum: 2024-05-17 (i förrgår)

Valutaomvandlare EUR/SEK

EUR
SEK

Ändra i fälten ovan för att omvandla mellan euro och svenska kronor.

Allmänt om Slovakien

Slovakien är ett litet land som nästan ligger i mitten av Europa. Huvudstaden heter Bratislava och är även den största staden i landet. Det officiella språket är slovakiska som är mycket likt tjeckiskan och det är kanske inte så konstigt då länderna under många år var ett land, Tjeckoslovakien, men Slovakien blev en självständig stat den 1 januari 1993. 1994 var ett stort år för Slovakien då de blev medlemmar i både den Europeiska Unionen och Nato. Sedan dess har de även tagit in Euron som officiell valuta.

Gränsar till många länder

Slovakien gränsar till länderna Tjeckien, Polen, Ukraina, Österrike och Ungern. Landet har inga gränser till havet utan ligger helt omgivet av andra länder. Stora delar av landet består av berg vilket gör att deras klimat är speciellt. Det finns många skidorter i Slovakien på grund av att bergen är så dominerande. Skidorterna och närheten till berg har resulterat i att Slovakien har haft en hel del stora skidåkare genom åren.

Stort land med stor befolkning

Tjeckoslovakien var ett relativt stort land med en stor befolkningsmängd. När de båda länderna delade på sig visade det sig att Slovakien var det mindre av de båda länderna, både till ytan och även när det gäller befolkningsmängd. Slovakien har idag, lite drygt 6 miljoner invånare men jobbar på att få fler internationella investerare att investera i landet och i dess näringsverksamhet.

Snabba fakta om Slovakien

  👥   Befolkning: ~5 500 000 invånare
  🏙   Huvudstad: Bratislava
  🔌   Eluttag: Slovakien använder inte samma typ av eluttag som Sverige, läs mer om eluttag och reseadapter Slovakien
  🛬   Flygtid: ca. 2 h 19 min från Arlanda till Bratislava (~1 281 km)
  🕒   Tidsskillnad: ±0 timmar jämfört med Stockholm
  📞   Landsnummer: 00421
  🗣   Språk: slovakiska
  🆘   Nödnummer: 112

Slovakiens flagga

🇸🇰