Eurokursen och euron i Montenegro

Montenegro och euron

Montenegro är ett av de länder som använder euron utan monetärt avtal med EU. Montenegro började använda euron som sin valuta 2002, men präglar inte några egna EU-mynt, varför det inte finns några euromynt med en nationell sida kopplad till Montenegro.

Aktuell eurokurs

10,9002 SEK  
Kursdatum: 2022-12-09 (igår)

Valutaomvandlare EUR/SEK

EUR
SEK

Ändra i fälten ovan för att omvandla mellan euro och svenska kronor.

Allmänt om Montenegro

Montenegro är en republik belägen på Balkanhalvön angränsande till Kroatien och Bosnien-Hercegovina. I landet talas främst montenegrins och landet har fått sitt namn från en italiensk översättning av "Crna Gora" som betyder "Svarta Berget". Landets huvudstad heter Podgorica och har ca 150 000 invånare. Montenegro förklarades självständigt från Serbien och Montenegro 2006. Den totala landytan består av 13026 km2 och totalt i landet bor det ca 625 000 invånare.

Montenegros struktur

Landet är uppdelat i 21 kommuner. Landskapet domineras av berg och till viss del skog och landets högsta berg heter Zia Kolata och ingår i bergskedjan Prokletije. Här återfinns även Europas sydligaste fjord, Kotorbukten.

I landet råder religionsfrihet. De flesta är ortodoxt kristna och av dessa är 70 % medlemmar i den serbisk-ortodoxa kyrkan. Den albanska minoriteten i landet tillhör Sunni Islam.

Ett ekologiskt land

Landet är ett av få ekologiska länder. De främsta näringarna är jordbruk och tillverkning av stål, aluminium ock kol. De odlade råvarorna består av tobak och skog. Landet har dock allvarliga arbetslöshetsproblem och brottsligheten är hög. Turistnäringen har på senare år börjat spela en allt större roll för landets utveckling.

Matkulturen är lik det Italienska köket med mycket fisk, skaldjur, vitlök och olivolja men med fler inslag av kött. Landet är även känt för sin torkade skinka och sina ostar.

Snabba fakta om Montenegro

  👥   Befolkning: ~620 000 invånare
  🏙   Huvudstad: Podgorica
  🔌   Eluttag: Montenegro använder samma typ av eluttag som Sverige, ingen reseadapter skall behövas
  🛬   Flygtid: ca. 3 h 4 min från Arlanda till Podgorica (~1 919 km)
  🕒   Tidsskillnad: ±0 timmar jämfört med Stockholm
  📞   Landsnummer: 00382
  🗣   Språk: montenegrinska
  🆘   Nödnummer: 112
  🔗   Svenska konsulatet i Podgorica, Montenegro

Montenegros flagga

🇲🇪