Eurokursen och euron i Portugal

Portugals motiv på euromynten

Portugal har länge varit en del av eurosamarbetet, det var redan den 1 januari 1999 som Portugal införde euron som sin valuta. De portugisiska euromynten har hittills präglats i en enda serie, dock har man använt tre olika designer som motiv för de olika mynten. De lägre valörerna, 1-, 2- och 5-centmynten, bär portugals kungliga sigill från år 1134 som motiv. Mellanvalörerna, 10-, 20- och 50-centmynten, har portugals kungliga sigill från 1142 som motiv. För de högre valörerna, 1- och 2-euromynten, har man valt att använda det kungliga sigillet från 1144. Utöver detta står det även Portugal på samtliga mynt, samt är de försedda med EUs 12 stjärnor.

Portugals valuta innan euron

Den valuta som användes innan euron i Portugal kallades portugisisk escudo. Mynt av typen portugisisk escudo kan inte längre växlas in, men fram till och med den 28 februari 2022 kan man växla in portugisisk escudo-sedlar till euro hos Portugals centralbank.

Portugisiskt 2-euromynt med det kungliga sigillet som motiv

Portugisiskt 2-euromynt med det kungliga sigillet som motiv

Aktuell eurokurs

11,655 SEK  
Kursdatum: 2024-05-17 (igår)

Valutaomvandlare EUR/SEK

EUR
SEK

Ändra i fälten ovan för att omvandla mellan euro och svenska kronor.

Allmänt om Portugal

Portugal ligger inklämt mellan Spanien och Atlanten, dessutom ingår ögruppen Azorerna i Portugal. Läget har gjort att sjöfart alltid har varit betydelsefullt för landet. Portugisiska är landets officiella språk och valutan som används är euro. Landet är med i både EU och Nato.

Samtida revolution och nobelpristagare

Det var revolution i landet så sent som 1974, en rätt lugn sådan, och sedan dess har landet fungerat som en demokrati. Från Portugal kommer författaren även José Saramago som 1998 fick Nobelpriset i litteratur, och poeten Fernando Pessoa som kanske är deras mest kända författare internationellt sett.

Mycket populärt bland turister

Portugal har bland annat turism som en stor inkomstkälla. Det är de långa sandstränderna som lockar många men även huvudstaden Lissabon är ett populärt resmål. Numera försöker man även locka turister som inte bara vill sola och bada eller shoppa. Det gör man med gamla slott, kloster och andra kulturella och historiska sevärdheter som de satsar pengar på att renovera och säkra.

Att se över hur man bör bete sig i olika länder är alltid bra. I Portugal till exempel räknas det som oartigt att inte titta den person man pratar med i ögonen. Man skakar hand både när man möts och när man skiljs åt men man kindpussas endast med personer man redan känner. När det gäller restaurangbesök räknar med att det lämnas en dricks på ca 10 %

Snabba fakta om Portugal

  👥   Befolkning: ~11 000 000 invånare
  🏙   Huvudstad: Lissabon
  🔌   Eluttag: Portugal använder samma typ av eluttag som Sverige, ingen reseadapter skall behövas
  🛬   Flygtid: ca. 4 h 20 min från Arlanda till Lissabon (~3 008 km)
  🕒   Tidsskillnad i Portugal: -1 timme jämfört med Stockholm
  📞   Landsnummer: 00351
  🗣   Språk: franska
  🆘   Nödnummer: 112
  🔗   Portugals officiella webbsida för turister
  🔗   Svenska ambassaden i Lissabon

Portugals flagga

🇵🇹