Eurokursen och euron i Kroatien

Kroatien motiv på euromynten

Kroatien är en mycket nybliven medlem av eurosamarbetet, de införde euron som sin valuta så sent som i januari 2023. Den valuta som användes i Kroatien innan euron hette kroatisk kuna, vid övergången till euro var 1 euro värd ca. 7,53450 kroatisk kuna (HRK).

Om de kroatiska euromynten och vad de porträtterar

€2-myntet

Detta mynt pryds av en karta över Kroatien på en schackrutig bakgrund. Designen, skapad av Ivan Šivak, inkluderar utgivningsåret samt inskriptionen "HRVATSKA", landets namn på kroatiska. Kanterna på €2-myntet bär texten "O LIJEPA O DRAGA O SLATKA SLOBODO" ("Oh vackra, oh kära, oh söta frihet"), en rad från Ivan Gundulićs berömda skådespel, Dubravka.

€1-myntet

På €1-myntet avbildas en mård på en schackrutig bakgrund, designad av Jagor Šunde, David Čemeljić och Fran Zekan. Mården är det lilla däggdjur som gav namn till landets tidigare valuta, kuna. Myntets design inkluderar även utgivningsåret och inskriptionen "HRVATSKA".

50 cent-myntet

50-centmyntet presenterar ett porträtt av uppfinnaren och ingenjören Nikola Tesla, som utvecklade teknologin för växelström. Myntet designades av Ivan Domagoj Račić och inkluderar utgivningsåret och inskriptionen "HRVATSKA".

20 cent-myntet

20-centmyntet visar samma design som 50-centmyntet med ett porträtt av Nikola Tesla. Designad av Ivan Domagoj Račić, inkluderar det utgivningsåret samt inskriptionen "HRVATSKA".

10 cent-myntet

10-centmyntet följer samma tema med Nikola Tesla på sin framsida. Även detta mynt designades av Ivan Domagoj Račić och inkluderar utgivningsåret samt inskriptionen "HRVATSKA".

5 cent-myntet

5-centmyntet visar bokstäverna "HR" skrivna i den vinklade glagolitiska skriften. Denna glagolitiska skrift är det äldsta kända slaviska alfabetet och användes i Kroatien fram till 1800-talet. Designen skapades av Maja Škripelj och inkluderar även utgivningsåret samt inskriptionen "HRVATSKA".

2 cent-myntet

2-centmyntet följer samma design som 5-centmyntet med den glagolitiska skriften. Även detta mynt designades av Maja Škripelj.

1 cent-myntet

1-centmyntet avbildar också den glagolitiska skriften och designades av Maja Škripelj. Myntet inkluderar utgivningsåret och inskriptionen "HRVATSKA".

Aktuell eurokurs

11,655 SEK  
Kursdatum: 2024-05-17 (i förrgår)

Valutaomvandlare EUR/SEK

EUR
SEK

Ändra i fälten ovan för att omvandla mellan euro och svenska kronor.

Allmänt om Kroatien

Längs Adriatiska havets glittrande kustlinje, sträcker sig Kroatien ut som en pärla av naturlig skönhet och rikt kulturarv. Landet erbjuder en blandning av anrik historia och modern charm, från de antika murarna i Dubrovniks gamla stad till de pulserande gatorna i Zagreb. Med över tusen öar, av vilka många är beboeliga, erbjuder Kroatien otaliga möjligheter för upptäcktsresande.

De mångfaldiga landskapen i Kroatien är lika varierande som dess kultur. Besökare kan vandra genom de lummiga skogarna i Plitvice-sjöarnas nationalpark, utforska de dolda vikarna längs Dalmatiens kust, eller smaka på landets kulinariska läckerheter i de pittoreska kuststäderna. Samtidigt är Kroatien ett land som är stolt över sitt förflutna. Spår av romerska, venetianska och osmanska riken återspeglas i landets arkitektur, konst och traditioner, vilket gör varje besök till en djupdykning i Europas rika historia.

Oavsett om man söker avkoppling vid soliga stränder, kulturella upplevelser i historiska städer, eller äventyr i orörda naturlandskap, har Kroatien något att erbjuda för alla resenärer. Med sitt milda medelhavsklimat, vänliga lokalbefolkning och en känsla av oexploread terräng, fortsätter Kroatien att förtrolla och förvåna dem som kommer till dess stränder.

Snabba fakta om Kroatien

  👥   Befolkning: ~4 000 000 invånare
  🏙   Huvudstad: Zagreb
  🔌   Eluttag: Kroatien använder samma typ av eluttag som Sverige, ingen reseadapter skall behövas
  🛬   Flygtid: ca. 2 h 37 min från Arlanda till Zagreb (~1545 km)
  🕒   Tidsskillnad i Kroatien: ingen tidsskillnad jämfört med Stockholm
  📞   Landsnummer: +385
  🗣   Språk: kroatiska
  🆘   Nödnummer: 112
  🔗   Kroatiens officiella turistwebbsida
  🔗   Svenska ambassaden i Zagreb

Kroatiens flagga

🇭🇷