Eurokursen och euron i Finland

Finlands motiv på euromynten

Finland har varit en del av eurosamarbetet sedan länge, och införde euron som sin valuta redan den 1 januari 1999. De finska euromynten har präglats i en serie, där tre olika designer har använts för valörerna av de finska euromyntens nationella sidor. 2-euromyntet bär ett motiv som föreställer hjortronblommor och hjortronbär, medan 1-euromyntet pryds av två flygande svanar. Övriga mynt bär Finlands statsvapen som motiv på den nationella sidan.

Finlands valuta innan euron

Den valuta som användes i Finland innan euron hette Finsk mark, och kunde bara växlas in mot euro hos landets centralbank fram till den 29 februari 2012.

Finskt 2-euromynt med hjortron som motiv

Finskt 2-euromynt med hjortronblommor och hjortronbär som motiv

Aktuell eurokurs

11,2255 SEK  
Kursdatum: 2024-06-25 (idag)

Valutaomvandlare EUR/SEK

EUR
SEK

Ändra i fälten ovan för att omvandla mellan euro och svenska kronor.

Allmänt om Finland

Finland är ett av Europas nordligaste länder, direkt sammanbundet med Sverige i öster genom både hav och land. Finland har i över 600 år varit en del av Sverige, men landet förlorades till Ryssland i början av 1800-talet. Finland blev sedan självständigt år 1917. 1995 blev Finland medlem i EU. Ungefär 5-6 % av finlands befolkning pratar svenska.

Finland har en lång kuststräcka

Finland är ett land med lång kuststräcka och många sjöar; med sina cirka 188 000 sjöar så är det ett av världens sjörikaste länder. Här finns också vidsträckta skogar (över 70 % av landet består av skog) och fjäll och det är mycket tack vare den storslagna naturen som landet lockar många besökare. Vissa reser till norra Finland för att träffa tomten, spela snögolf och se norrskenet och midnattssol, andra till Helsingfors för att njuta av god mat och modern design. Tack vare landets natur så kan finländarna stoltsera med rent dricksvatten och ren luft. Dricksvattnet i Helsingfors är ett av de renaste i världen och luften i Kilpisjärvi är den renaste i hela Europa!

Två officiella språk

Finska och svenska är landets två officiella språk och att svenska än idag är så stort beror på ländernas gemensamma historia. Redan på 1100-talet kom de svenska kolonisatörerna hit och gradvis så blev hela det finska riket en del av Sverige. 1809 förlorade Sverige Finland till Ryssland och landet började då få ökat självstyre. År 1917 kunde Finland äntligen förklara sig självständigt.

Finsk musik och bastubad

Musik från Finland hör kanske inte till de mest nedladdade på musiksiterna men här finns en lång tradition av musikskapande i allt från hårdrock till opera. Ser man däremot till den kulturella scenen så är landet nog mer känt för sina författare, bildkonstnärer och filmskapare. Till kultur räknas också bastubadande och i landet finns mer än en bastu per varannan invånare.

Snabba fakta om Finland

  👥   Befolkning: ~5 500 000 invånare
  🏙   Huvudstad: Helsingfors
  🔌   Eluttag: Finland använder samma typ av eluttag som Sverige, ingen reseadapter skall behövas
  🛬   Flygtid: ca. 59 min från Arlanda till Helsingfors (~396 km)
  🕒   Tidsskillnad i Finland: +1 timme jämfört med Stockholm
  📞   Landsnummer: 00358
  🗣   Språk: finska, svenska
  🆘   Nödnummer: 112
  🔗   Finlands officiella webbsida för turister
  🔗   Svenska ambassaden i Helsingfors

Finlands flagga

🇫🇮