Eurokursen/Andra valutakurser/USD - Amerikansk dollar

Valutakurs Amerikansk dollar USD  🇺🇸

Här nedan finner ni den dagsaktuella valutakursen amerikansk dollar med avseende på den svenska kronan, tillsammans med en väldigt behändig valutaomvandlare för att växla mellan amerikansk dollar (USD) och både svensk krona (SEK) och euro (EUR). Valutakursen för amerikansk dollar uppdateras dagligen och hämtas direkt från Riksbanken, vilket är Sveriges centralbank och en av riksdagens myndigheter.

Aktuell valutakurs USD/SEK

10,4566 SEK  
Kursdatum: 2023-12-01 (i förrgår)
Dagens kurs jämfört med tidigare datum
I torsdags  (2023-11-30):
  10,4572 SEK  ➘  -0,01 %
En vecka sedan (2023-11-24):
  10,479 SEK  ➘  -0,21 %
En månad sedan (2023-11-01):
  11,1795 SEK  ➘  -6,47 %
Tre månader sedan (2023-09-01):
  10,9437 SEK  ➘  -4,45 %
Sex månader sedan (2023-06-01):
  10,7995 SEK  ➘  -3,18 %
Ett år sedan (2022-12-01):
  10,4954 SEK  ➘  -0,37 %

Valutaomvandlare amerikansk dollar till euro och kronor

USD
EUR
SEK

För att se hur mycket en viss summa i amerikansk dollar är i svenska kronor kan du fylla i summan i fältet bredvid USD. Om du istället vill se hur mycket en viss summa i svenska kronor motsvarar i amerikansk dollar kan du fylla i summan fältet bredvid SEK.

Dagsaktuell amerikansk dollarkurs är: 1 $ = 10,4566 kr (2023-12-01)

Här ovan hittar du en snabb och enkel valutaomvandlare för att konvertera amerikansk dollar till både svenska kronor och euro, eller USD till SEK och EUR om man vill använda valutornas valutakoder. Växlingen mellan amerikansk dollar och kronor/euro sker omedelbart i samband med att du fyller i siffrorna i fälten.

Ta ut amerikansk dollar kontanter i bankomat

Visste du förresten att det finns möjlighet att ta ut kontanter av amerikansk dollar genom bankomater i Sverige? Här hittar du hela listan över städer i Sverige där man kan ta ut amerikansk dollar.

Amerikansk dollar kursutveckling och historik

Här kan du läsa mer om den amerikanska dollarkursens utveckling och historik. 1 amerikansk dollar har i dagsläget ett värde av 10,46 SEK, medan 100 USD har ett värde av 1045,66 SEK. 500 USD har därmed ett ungefärligt värde på 5228,3 kronor. Den historiskt sett högsta amerikanska dollarkursen hittills inträffade onsdagen den 28 september år 2022 och var 11,4328 kr, den historiskt sett lägsta amerikanska dollarkursen hittills inträffade onsdagen den 23 april år 2008 och var 5,8425 kr. Nedan finner du en uppsättning grafer som illustrerar valutakursen för amerikansk dollar över olika tidsepoker.

Grafer över den amerikanska dollarkursens utveckling

Allmänt om den amerikanska dollarn

Valutan i USA heter dollar, och i regel säger man att det är en amerikansk dollar eftersom flera länder runt om i världen använder dollar som valuta. Det finns bland annat kanadensisk dollar, hong kong-dollar, australisk dollar och nya zeeländsk dollar. Det amerikanska dollartecknet är $ och skrivs i regel före summan men det är idag lika vanligt att se det efter summan. Hur man skriver beror på vart man kommer från och i USA skrivs det i regel framför summan, till exempel $120. Om det är amerikanska ören man pratar om, det vill säga lägre än en dollar heter de cent. Symbolen för cent är ¢.

Den amerikanska Dollarn är den valuta som man använder sig av i USA. 1776 bestämde sig de dåvarande kolonierna för att bilda stater. Denna dag är känd som Independence day i USA eller självständighetsdagen och infaller den 4 juli, och det var då man kom fram till detta nya valutasystem som skulle föra de olika staterna samman. Det var 13 stater under 1776. Dollarn är mycket populär att investera i då detta är en av de stora valutorna i världen, vilket innebär att den båda kan sjunka och stiga i värde och när man investerar i dollar så hoppas man givetvis på att den ska ge avkastning i form av att den ska stiga i värde. När man handlar med dollar så köper man den när den ligger lågt på marknaden och säljer den när den har ökat i värde.

USdollar-sedlar

Amerikanska dollarsedlar i olika valörer

Dollarsedlar och dollarmynt

Den 4 juli 1776 skrev 13 kolonier under den amerikanska självständighetsdeklarationen i den amerikanska staden Philadelphia och dessa kolonier blev senare 13 stater. När det här skedde insåg George Washington att den nya nationen behövde en ny egen valuta och så skapades det man idag kallar för dollar. I början kallades valutan för dime vilket är ett uttryck som fortfarande lever kvar i USA och uttrycket används idag om småpengar.

Dollarsedlar

Precis som alla valutor kommer den amerikanska dollarn båda i sedlar och mynt. Det finns en stor mängd olika mynt och sedlar. Sedlarnas valörer är 1 dollar, 2 dollar (väldigt ovanlig att se i omlopp), 5 dollar, 10 dollar, 20 dollar, 50 dollar och 100 dollar. Andra valörer har funnits men trycks/används inte längre: 500 dollar, 1 000 dollar, 5 000 dollar, 10 000 dollar. Den sedel som har högst valör är 100 000 dollar, och trycktes 1934. Dock kom aldrig sedlen ut till allmänheten och är idag ett ovanligt samlarobjekt.

Dollarmynt

Mynten som finns är 1 cent, 5 cent, 10 cent, 25 cent, 50 cent, 1 dollar. 50 centsmyntet och 1 dollarsmyntet är relativt ovanliga även om myntet för en dollar blir allt vanligare. Det är inte alla länder som har både en sedel och ett mynt av samma valör men 1 dollar finns både som mynt och som sedel och de har givetvis samma värde.

Dollarmynt

Amerikanska mynt

Dollarsedlar

Amerikanska sedlar

Väldigt omsatt valuta med ädelmetallkoppling

Den amerikanska dollarn ingår i världens mest omsatta valutapar - EUR/USD. Andra valutapar som handlas med flitigt är USD/JPY, och GBP/USD. Anledningen till att just EUR/USD är det mest omsatta är dess låga spread, att teknisk analys fungerar bra och att valutaparet följs av en stor mängd analytiker. Valutan är relativt stabil och stark och håller sitt värde väl.

Den amerikanska dollarn har även historiskt sett en väldigt intim koppling till både ädelmetallen guld och guldpriset samt ädelmetallen silver och silverpriset. Exempelvis antogs the "Mint Act" 1792, där värdet på en dollar då definierades som 24,056 gram silver.

Historik kring den amerikanska dollarn

Den amerikanska kongressen antog år 1785 den amerikanska dollarn som officiella valuta i Amerika och sedan dess har den växt sig allt starkare och mer betydelsefull. Idag används valutan inte bara i USA utan även i bland annat Ecuador, El Salvador och Östtimor. Det finns också många länder som inte har den amerikanska dollarn som officiell valuta men som ändå accepterar den som betalningsmedel i stor utsträckning, till exempel många länder i Karibien och Sydamerika.

Slanguttrycket greenback

Greenback är ett av många slanguttryck för den amerikanska dollarn och namnet går så lång tillbaka som till Abraham Lincoln. Mr Lincoln ansökte om lån hos bankirer i Europa men då dessa krävde en ränta på cirka 25 % vägrade han och skapade istället en ny lag om betalningsmedel, Legal Tender Act of 1862. I enlighet med denna nya lag utfärdades, i räntefria sedlar, runt $ 450.000.000. Dessa sedlar kom att kallas greenbacks då baksidan hade grönt bläck i tryckningen. De nya gröna sedlarna fungerade som lagligt betalningsmedel för alla skulder, all offentlig och privat verksamhet samt för att finansiera det pågående inbördeskriget. Andra slanguttryck för den amerikanska dollarn är buck, dough, smacker och presidents.

Läs mer om den amerikanska dollarn och dollarkursen

Om du vill läsa mer om den amerikanska dollarn och dollarkursen kan vi rekommendera vår systersajt Dollarkurs.se som helt och hållet handlar om den amerikanska dollarn USD.

Närbild på ett dollarmynt

Amerikanskt endollarsmynt tillsammans med lägre valörer