Eurokursen och euron i Spanien

10,7342 SEK  
Kursdatum: 2019-10-22 (igår)

Spanien och euron

Spanien har länge varit en del av eurosamarbetet, det var redan den 1 januari 1999 som Spanien införde euron som sin valuta. De spanska euromynten har präglats i en serie än så länge, men man har använt tre olika motiv för de olika mynten. De lägre valörerna, 1-, 2- och 5-centmynten, bär en bild av fasaden till katedralen i Santiago de Compostela, 10-, 20- och 50-centmynten bär en avbildning av den spanske författaren Miguel de Cervantes. 1- och 2-euromynten bär en avbildning av kung Juan Carlos av Spanien.

Den valuta som användes innan euron i Spanien kallades spansk peseta, och kan på obegränsad tid framöver växlas in hos landets centralbank.

Bild som visar de spanska euromynten

De spanska euromynten och deras olika motiv

Aktuell eurokurs

10,7342 SEK  
Kursdatum: 2019-10-22 (igår)

Valutaomvandlare EUR/SEK

EUR
SEK

Ändra i fälten ovan för att omvandla mellan euro och svenska kronor.


Allmänt om Spanien

Många tycker om att besöka Spanien, gärna under våren eller sommaren. Städer som Barcelona eller Madrid har mycket att erbjuda. Dessa gamla storstäder har vacker arkitektur att beundra, museer att besöka och en fantastisk atmosfär bara att vandra omkring i.

En av Spaniens kanske mest kända konstnärer är Antoni Gaudi som står bakom ett antal kända byggnader i Barcelona. Den mest kända är den fantastiska kyrkan La Sagrada Familia. I samma stad finns också Dalímuseet.

Det spanska köket med paella, tortillas, gazpacho eller calamares är begrepp som har spritt sig till nästan gemene man idag. Åker man dit finns det ännu fler spännande maträtter att prova. Det första man kanske tänker på i matväg är dock tapas. Denna enkla men storslagna rätt som är som ett smörgåsbord fyllt med diverse läckerheter.

Vad gäller drycker är vin något man gärna associerar med Spanien. Det finns otaliga fina och goda vinsorter att välja mellan. Annars kan man prova det ljusare spanska ölet eller drycken som heter Clara, en blandning av öl och citrondricka. Kanske lite ovant för de flesta men värt att prova. Sangria är den klassiska drycken som "alla" förknippar med Spanien och som ofta dricks på fester.

Snabba fakta om Spanien

  👥   Befolkning: ~46 400 000 invånare
  🏙   Huvudstad: Madrid
  🛬   Flygtid: ca. 3 h 52 min från Arlanda till Madrid (~2 615 km)
  🕒   Tidsskillnad i Spanien: ±0 timmar jämfört med Stockholm (på fastlandet, -1 timme på Kanarieöarna.
  📞   Landsnummer: 0034
  🗣   Språk: spanska
  🆘   Nödnummer: 112
  🔗   Faktasida om Spanien
  🔗   Reseguide till Malaga i Spanien
  🔗   Spaniens officiella webbsida för turister
  🔗   Svenska ambassaden i Madrid

Spaniens flagga

🇪🇸