Platinapris juni 2024

Här hittar du dagsaktuellt platinapris med enkel omvandlare mellan antal gram platina till svenska kronor (SEK), amerikansk dollar (USD) samt euro (EUR). Platinapriset just nu är 1002 USD/troy ounce, eller ca. 10498 kr/troy ounce. Om man istället beräknar platinapriset i gram blir det ungefär 337,53 kr/gram, eller ca. 337 532 kr/kg. Aktuellt kursdatum för platinapriset är 2024-06-25.

Omvandlare platina till svenska kronor, dollar och euro

Här nedan kan du räkna ut hur mycket ett givet antal gram platina är värt i svenska kronor (SEK), dollar (USD) samt euro (EUR). Du kan även ändra i fälten för SEK, USD och EUR för att ta reda på hur mycket platina man får för en given summa av någon av valutorna. Notera att vår omvandlare arbetar i gram snarare än troy ounce (oz) som är det vanligaste när det gäller platina. 1 troy ounce (oz) är 31,103 gram. All omvandling sker automatiskt och omedelbart allteftersom du skriver i något av fälten, och vi använder alltid dagsaktuella kurser för platina (med avseende på USD) och amerikansk dollar (USD) samt euro (EUR) med avseende på den svenska kronan (SEK).

gram platina
SEK
USD
EUR

Platinaprisets utveckling senaste året

Här nedan hittar du en graf över hur platinapriset har sett ut och hur platinakursen har utvecklats under det senaste året.

Om metallen och råvaran platina

Platina är ett grundämne och återfinns på plats 78 i det periodiska systemet, den kemiska benämningen för platina är Pt. Platina är en metall som är vit till utseendet och hör till gruppen platinametaller, tillsammans med t.ex. iridium, palladium, rutenium och rodium. Platina räknas även som en av ädelmetallerna och är likt guld mjuk och mycket böjlig och smidbar, platina är dock silvervitt till utseendet. Platina används ofta i legeringar i kemiska apparatur inom t.ex. tandtekniken och smyckestillverkning.


Sidan senast uppdaterad 2024-06-25