Eurokursen och euron i Grekland

Greklands motiv på euromynten

Grekland har relativt länge varit en del av eurosamarbetet, den 1 januari 2001 infördes euron som valuta i Grekland. De grekiska euromynten har än så länge bara präglats i en serie, men pryds av flera olika designer eller motiv på de nationella sidorna. Någonting som är säreget för Grekland är att man inte har valt att kalla de eurons mindre enhet för cent, som i andra euroländer, utan istället har man bytt ut ordet cent mot lepton.

När det gäller motiv har man på de lägsta valörerna valt att avbilda fartyg. 1-leptonmyntet pryds av ett atenskt fartyg från 400-talet, 2-leptonmyntet pryds av ett militärt fartyg som användes under Greklands självständighetskrig under 1820-talet. På 5-leptonpymtet har man valt att avbilda ett modernt lastfartyg. På 10-, 20- och 50-leptonmynten används personer som motiv. På 10-leptonmyntet kan man beskåda Rigas Feraios, en grekiskt författare och revolutionär. På 20-leptonmyntet har man valt att avbilda statsmannen Ioannis Kapodistrias, och på 50-leptonmyntet den grekiske politikern Eleftherios Venizelos. 1-euromyntet pryds av en uggla, faktiskt samma motiv som tidigare använts på ett 4-drachmermynt under 400-talets Grekland. På 2-euromyntet har man gått all in på mytologin och avbildat Zeus som antagit skepnaden av en tjur, i full färd att röva bort Europa i form av en jungfru.

Greklands valuta innan euron

Den valuta som användes i Grekland innan införandet av euron kallades grekisk drachme, och kunde bara växlas in till euro fram till och med den 1 mars 2012.

Grekiskt 2-euromynt med Zeus som en tjur som rövar bort jungfrun Europa

Grekiskt 2-euromynt med Zeus som en tjur som rövar bort jungfrun Europa

Aktuell eurokurs

11,276 SEK  
Kursdatum: 2023-03-31 (i förrgår)

Valutaomvandlare EUR/SEK

EUR
SEK

Ändra i fälten ovan för att omvandla mellan euro och svenska kronor.

Allmänt om Grekland

Grekland brukar benämnas som Republiken Grekland eller Hellenska republiken. Landet är som det låter en republik som finns i den södra delen av Europa på den så kallade Balkanhalvön. Detta land gränsar i norr till Makedonien, Albanien samt Bulgarien, dessutom gränsar landet i öster till Turkiet. Landet är unikt för att det är den tolfte längsta kustlinjen idag i hela världen, och kustlinjen är på 13 676 kilometer.

Ett riktigt ö-paradis

Det som också kännetecknar Grekland är att landet har 1400 öar, varav 227 är helt bebodda. Några kända öar som många åker till är bland annat Kykladerna, Kreta, Dodekaneserna samt de joniska öarna. Till landets yta, består Grekland 80 % av berg, och det högsta berget heter Olympen som är 2917 meter hög.

Den europeiska kulturens vagga

När det kommer till hela europeiska kulturen, kan man säga att landet är europeiska kulturens vagga och det var det här landet som bar på det som kallas fröet till demokratin som råder idag. Grekland satte stor prägel på den antika kulturen vilket har genomslag än idag.

Djup ekonomisk kris på senare år

En tragisk sak är att landet sedan 2010-talet har drabbats av en stor ekonomisk kris som har inneburit att de flesta invånarna i landet har fått sänkt levnadsstandard. Det här är något som landet än i dag kämpar med.

Snabba fakta om Grekland

  👥   Befolkning: ~11 000 000 invånare
  🏙   Huvudstad: Aten
  🔌   Eluttag: Grekland använder samma typ av eluttag som Sverige, ingen reseadapter skall behövas
  🛬   Flygtid: ca. 3 h 41 min från Arlanda till Aten (~2 447 km)
  🕒   Tidsskillnad i Grekland: +1 timme jämfört med Stockholm
  📞   Landsnummer: 0030
  🗣   Språk: grekiska
  🆘   Nödnummer: 112
  🔗   Faktasida om Grekland
  🔗   Greklands officiella webbsida för turister
  🔗   Svenska ambassaden i Aten

Greklands flagga

🇬🇷