Eurokursen och euron i Luxemburg

Luxemburgs motiv på euromynten

Luxemburg har länge varit en del av eurosamarbetet, euron infördes som deras valuta redan den 1 januari 1999. De luxemburgska euromynten har än så länge bara präglats i en serie, men man har använt tre olika designer för de olika mynten. Dock har de tre designerna ändå samma motiv fast i olika variationer, och motivet som använts är ett porträtt på storhertigen Henri av Luxemburg, texten Lëtzebuerg (vilket betyder Luxemburg på luxemburgiska) samt de tolv EU-stjärnorna.

Luxemburgs valuta innan euron

Den valuta som användes innan euron i Luxemburg kallades luxemburgsk franc. Mynt av typen luxemburgsk franc kan inte längre växlas in, men sedlar av typen luxemburgsk franc kommer att på obegränsad tid att kunna växlas in mot euro hos Luxemburgs centralbank.

Luxemburgskt 2-euromynt med storhertig Henri av Luxemburgs som motiv

Luxemburgskt 2-euromynt med storhertig Henri av Luxemburgs som motiv

Aktuell eurokurs

11,2255 SEK  
Kursdatum: 2024-06-25 (igår)

Valutaomvandlare EUR/SEK

EUR
SEK

Ändra i fälten ovan för att omvandla mellan euro och svenska kronor.

Allmänt om Luxemburg

Luxemburgs historia tar sin början under medeltiden då livet kretsar kring borgen Luxemburg och ett stadssamhälle utvecklas. Stadssamhället kom att bli ett strategiskt viktigt land i hjärtat av Europa vilket av Nederländerna förklarades som en självständig förbundsstat år 1815. År 1815 var landet större än det är idag; mer än hälften av landytan försvann då Belgien lösgjorde sig från Nederländerna. Å andra sidan kunde landet i och med detta vinna ännu större självständighet och år 1917 förklarade man sig neutralt. Full självständighet nåddes år 1890. Luxemburg lämnade dock neutralitetsprincipen då landet ockuperades av tyska trupper under första och andra världskriget och blev en av de grundläggande nationerna i FN, EU och NATO.

Världens enda storhertigdöme

Idag är Luxemburg världens enda storhertigdöme; en konstitutionell monarki med en storhertig som statsöverhuvud. Storhertigens roll är främst ceremoniell då landet styrs av en regeringspresident. Dryga 40% av befolkningen är födda i andra länder, främst andra länder inom EU, ett resultat av att landet är säte för flertalet EU-institutioner.

Språkbegåvade höginkomsttagare

Luxemburgarna talar tre-fyra språk. Medan tidningarna är på tyska är lagarna på franska men sinsemellan talar folket lêtzebuergesch, från början en tysk dialekt. Huvudstaden heter också Luxemburg, precis som landet, och det är en spännande stad byggd på kullar och med en ravin med fortifikationer. Den kuperade landsbygden är också värd ett besök med många charmiga byar och städer, slott och grönområden. Luxemburg är ett höginkomstland med låg inflation och arbetslöshet. Levnadsstandarden är en av de högsta i Västeuropa och BNP har länge varit en av de högsta i världen.

Snabba fakta om Luxemburg

  👥   Befolkning: ~600 000 invånare
  🏙   Huvudstad: Luxemburg
  🔌   Eluttag: Luxemburg använder samma typ av eluttag som Sverige, ingen reseadapter skall behövas
  🛬   Flygtid: ca. 2 h 22 min från Arlanda till Luxemburg (~1 327 km)
  🕒   Tidsskillnad: ±0 timmar jämfört med Stockholm
  📞   Landsnummer: 00352
  🗣   Språk: luxemburgiska, franska, tyska
  🆘   Nödnummer: 112
  🔗   Luxemburgs officiella webbsida för turister
  🔗   Svenska ambassaden i Luxemburg

Luxemburgs flagga

🇱🇺