Eurokursen och euron i Vatikanstaten

Vatikanstatens motiv på euromynten

Vatikanstaten har länge varit en del av eurosamarbetet, redan så tidigt som den 1 januari 1999 valde Vatikanstaten att införa euron som sin valuta. Vatikanstaten har även tillstånd att prägla egna euromynt med en egen design på den nationella sidan, trots att de inte är medlemmar i EU. Vatikanstaten har präglat tre serier av euromynt, där varje serie har fått en egen och unik design av samtliga mynt i serien. På den första serien bar mynten en avbildning av påven Johannes Paulus II. Den andra serien präglades efter Johannes Paulus II:s död, och hade camerlengons statsvapen som motiv. Den tredje serien bär påven Benedictus XVI som motiv. Samtliga mynt, oavsett serie, bär även texten CITTÀ DEL VATICANO, som betyder Vatikanstaten på italienska.

50-centmynt (euro) från Vatikanstaten

50-centmynt från Vatikanstaten

Aktuell eurokurs

11,2255 SEK  
Kursdatum: 2024-06-25 (igår)

Valutaomvandlare EUR/SEK

EUR
SEK

Ändra i fälten ovan för att omvandla mellan euro och svenska kronor.

Allmänt om Vatikanstaten

Vatikanstaten är en unik företeelse. Det är en mycket liten stat, en s.k mikrostat och området ligger i Italiens huvudstad Rom. 1929 togs beslut om att denna mikrostat skulle upprättas. Beslutet innebär att Katolska kyrkan som styr området, är oberoende av den italienska staten. Detta beslut växte fram efter en mycket långdragen konflikt mellan de två parterna.

Extremt litet "land"

I Vatikanstaten bor ca 800 personer, där den viktigaste är påven som är ledare för hela det katolska samfundet i hela världen, och som styr Vatikanen. Ca hälften av alla invånare i Vatikanen är inte italienska medborgare utan är olika personer som kommer från andra länder men är katoliker. Det kan vara munkar eller andra med befattningar inom katolska kyrkan.

Ett världsarv i sig

Vatikanstaten är unik och är uppsatt på Unescos världsarvslista. Moderna företeelser inom Vatikanen är att de har eget postväsen, egen tv- och radiostation, en egen dagstidning och egen tågstation. Som turist är det verkligen speciellt att kunna besöka detta område i Rom.

Den mest kända byggnaden i Rom måste vara Peterskyrkan. Detta är huvudkyrka för hela katolicismen. Kyrkan började byggas på 1500-talet och har fått sitt namn efter aposteln Petrus. Sixtinska kapellet med Michelangelos underbara takmålning är också en av världens mest kända sevärdheter.

Snabba fakta om Vatikanstaten

  👥   Befolkning: ~1 000 invånare
  🏙   Huvudstad: Vatikanstaden
  🔌   Eluttag: Vatikanstaten använder samma typ av eluttag som Sverige, ingen reseadapter skall behövas
  🛬   Flygtid: ca. 3 h 10 min från Arlanda till Vatikanstaden (~2 011 km)
  🕒   Tidsskillnad: ±0 timmar jämfört med Stockholm
  📞   Landsnummer: 00379
  🗣   Språk: italienska, latin
  🆘   Nödnummer: 112

Vatikanstatens flagga

🇻🇦