Eurokursen/Blogg/Kom igång med aktiesparande

Tips på hur du kommer igång med ett aktiesparande

Det är smart att handla med aktier om du vill att dina sparpengar ska växa i en snabbare takt än på ett sparkonto. Aktiehandel kan verka komplicerat när man är nybörjare, men det är egentligen inte särskilt svårt om man ser till att skaffa sig rätt grundkunskaper.

Här kommer våra bästa tips för dig som vill börja med aktier.

Välj hur du vill investera

Först och främst måste du välja vilken typ av aktiesparande du vill ha. Många svenskar investerar i fonder som består av flera olika aktier som antagligen följer ett index eller som har plockats ut av fondförvaltare. Andra väljer att investera i enstaka aktier för att maximera avkastningen. Om du vill välja enstaka aktier, läs gärna tips på bra nybörjaraktier för att välja rätt bolag att investera i. Huvudsaken är att du hittar en strategi som fungerar för dig. Fonder är lite lättare eftersom din investering diversifieras automatiskt, men när du handlar enstaka aktier måste du själv se till att dina investeringar har en bra spridning.

Lär dig grundkunskaperna

Det är viktigt att du förstår hur olika typer av aktiesparande ser ut och vilka fallgropar samt möjligheter som finns med alla sparformer. När du förstår det rent teoretiskt kan du avgöra om det kanske fungerar bäst för dig att investera automatiskt i en fondrobot, eller att själv läsa på och plocka ut de fonder eller aktier som intresserar dig. Så läs på, läs på och läs på lite till är något av det viktigaste du kan göra innan du börjar. Följ gärna flera olika aktieexperter och bloggare som skriver om börshandel, för då får du olika perspektiv som kan vara värdefulla.

Registrera dig hos rätt nätmäklare

Rätt nätmäklare har ett gränssnitt som fungerar för dig och som gör det lätt att förstå köp- och säljprocessen. Det finns flera olika nätmäklare i Sverige som till exempel Avanza, Nordnet och eToro som är de tre största. En del nätmäklare passar bättre för långsiktigt sparande, medan andra är bättre för dig som vill börja med trading. Det är viktigt att jämföra hur högt courtage mäklarna tar ut, om de har ett investerarskydd och vilken typ av investeringsformer de erbjuder.

Aktietabeller i en tidning.

Öva med ett demokonto

En del nätmäklare har ett demokonto som låter dig prova på aktiehandel med låtsaspengar. Det ger dig möjlighet att lära dig hur handeln och plattformen fungerar, samtidigt som du inte riskerar att förlora dina pengar. För nybörjare kan det vara en bra idé att öva på ett gratis demokonto under en eller två veckor. Många misstag sker nämligen för att man inte förstår hur den tekniska biten fungerar, men med ett demokonto lär du dig plattformen i din egen takt.


Publicerat 2020-10-13