Eurokursen/Blogg/Bättre ränta på dina lån

Hur du kan få bättre ränta på dina lån

Alla som lånar pengar vill få den bästa räntan, men det är inte alltid lätt att veta hur man ska gå tillväga för att få det. Ingen vill ha högre månadskostnader än vad de verkligen behöver och med rätt strategi kan du få lägre ränta på de flesta lån. Här tipsar vi om hur du kan få bättre ränta på personliga lån, och inte på bolån eftersom det fungerar på ett annat sätt.

Jämför alltid lån

Du kanske har varit kund hos samma bank i flera år, men trots att du är bekant med de som jobbar på banken och känner dig bekväm med deras tjänster så bör du jämföra deras erbjudande med andra bankers lån. För trots att du är en trogen kund hos en bank behöver det inte betyda att de ger dig den lägsta räntan på marknaden. Använd gärna en jämförelsetjänst för att få en överblick över alla tillgängliga lån. Men var noggrann med att jämföra alla villkor och den effektiva räntan, inte bara den nominella.

Försök ta ett lån med räntegaranti

Om du vill ta ett blancolån med låga räntor så kan du välja ett som har räntegaranti. Det innebär att du som låntagare garanterat får den lägsta räntan som finns på marknaden. Långivaren som erbjuder räntegaranti matchar nämligen räntan om du hittar ett likadant lån som har lägre ränta från en annan långivare. Det kan vara svårt att hitta banker som erbjuder räntegaranti, men ett exempel på en bank som gör det är LSB. Deras räntegaranti matchas dessutom med en rabatt på 10 räntepunkter.

Bild på ett pengaträd.

Förstå vad som påverkar räntan

Ju större risk banken anser att du är, desto högre ränta får du på dina lån. Hur hög och stabil din inkomst är påverkar till exempel räntan. Har du flera olika lån och krediter så påverkar det också om du får en bra ränta eller inte. Därför är det en bra idé att betala av mindre krediter och lån innan du ansöker om ett större lån.

Förhandla om du har ett större lån

Har du ett lån som kommer att sträcka sig över en längre tidsperiod, har du en möjlighet att omförhandla lånet efter ett tag. Sköter du återbetalningarna så kan du, med lite tur, få banken att sänka räntan på återstoden av lånet. Det kan vara en bra tumregel att förhandla om lånet när du har betalat av en tredjedel eller hälften. Det finns inte någon garanti att banken kommer gå med på att sänka räntan på ett lån ni redan har kommit överens om, men det skadar inte att fråga.


Publicerat 2021-03-05