Eurokursen/Blogg/Växla pengar inför semestern

Växla pengar inför semestern

Kontanthanteringen minskar i Sverige och de flesta väljer att betala med kort eller digitala metoder som Swish och Apple Pay. Utanför landets gränser är det annorlunda. Ska du resa utomlands gör du rätt i att ha med dig både kort och kontanter. Men innan du bestämmer dig för att växla pengar inför semestern kan det vara bra att ta reda på vad som gäller. Det kan t.ex. vara bättre att ta ut euro i uttagsautomater via bankkort än att gå till ett lokalt växlingskontor. Däremot är det ofta bättre att gå till ett svenskt växlingskontor om du vill växla svenska kontanter, alternativt att ta ut euro redan i Sverige genom en bankomat som även hanterar euro. Nu för tiden finns det många bankomater i Sverige där man kan ta ut inte bara euro, utan även andra valutor såsom amerikansk dollar, danska kronor, turkisk lira och så vidare. Du kan hitta en komplett sammanställning över alla sådana bankomater under våra sidor om uttagsautomater för euro och andra valutor.

Observera att nedanstående text främst fokuserar på resor inom Europa.

Växla på plats

Innan du reser bör du först och främst alltid kontrollera om ditt kort är öppet för utlandsköp och uttag. Det finns nämligen banker som spärrar kort om de används i utlandet. Om du sedan vill ta ut euro via ditt bankkort är det för det mesta bättre att göra det i en lokal uttagsautomat än att gå till ett växlingskontor. Vid växling från kort till kontant tas ofta dyra avgifter ut. Om du sedan vid en kortbetalning erbjuds valet att välja valuta, bör du alltid välja att debiteras i euro. Din bank kommer oftast att ge dig en bättre växlingskurs än den som anges i kortläsaren.

Växla hemma

Om du däremot ska växla kontanter till euro är det bättre att du gör det i Sverige. Kontrollera den nuvarande växlingskursen och vänd dig till ett kontor som t.ex. Forex. De brukar erbjuda de bästa växlingskurserna i Sverige, men du kan också kolla med din bank. Du bör undvika att växla kontanter på flygplatser eller i växlingskontor, de brukar ha ovanligt låga växlingskurser samt ibland även följa fel växlingskurser. Dessa tenderar också att ta ut höga avgifter vid kontaktväxling.

Uttagsautomater

Uttagsautomater i Europa
Källa: Unsplash

Eurosedlar

Euro i form av kontanter
Källa: Unsplash

Länder som inte har euro

Även om resor inom Europa oftast innebär att man kommer att behöva använda euro som valuta, så finns det även undantag. Glöm därför inte att kontrollera vilka länder i EU som använder euro innan du växlar. De länder som inte har euro som valuta är, efter Sverige: Bulgarien, Kroatien, Polen, Rumänien, Tjeckien, Ungern, Danmark och Storbritannien. Här kan du läsa mer om de länder som använder euro.

Det viktigaste att ta med sig från denna text är att det inte är särskilt svårt att växla pengar inför semestern, du måste bara komma ihåg att tänka på vad som blir smartast och billigast för dig.


Publicerat 2019-10-28 (uppdaterad: 2020-09-03 och igen 2021-02-16)