Eurokursen/Blogg/Spara in på onödiga utgifter

Spara pengar genom att dra in på onödiga utgifter

Någonting som de flesta av oss skulle tjäna på att bli duktigare på är att spara in på onödiga utgifter. Eller kanske snarare att identifiera vad som på sikt riskerar att bli en stor och onödig utgift, och sedan fatta ett beslut om det är en bra idé att fortsätta spendera dessa pengar eller inte. Impulsköp har till exempel en förmåga att bli väldigt dyra i längden, genom att undvika dessa impulsköp och de utgifter de medför går det faktiskt att spara väldigt mycket pengar. Sveriges Konsumenter har också många bra spartips.

Choklad, godis och läsk

Ett exempel på impulsköp som det är lätt att motivera för sig själv att det är helt okej att göra, är en chokladbit, godispåse eller en flaska läsk. Ponera att man i genomsnitt köper en av dessa tre saker minst fem gånger per vecka, och att genomsnittskostnaden är 15 kr. På en vecka blir detta 15 × 5 = 75 kr, vilket kan tyckas vara lite - men på ett år blir det hela 75 × 52 = 3900 kr, och då har vi ändå räknat ganska lågt med bara fem spontaninköp per vecka! I verkligheten, om man rannsakar sig själv, så händer det nog betydligt oftare än så.

Säg istället att det skulle handla om en flaska läskeblask och en chokladbit (eller en godispåse) fem gånger per vecka, då springer kostnaden helt plötsligt iväg till ca. 150 × 4 = 600 kronor i månaden, eller 150 × 52 = 7800 kronor per år! Där snackar vi verkligen om en onödig utgift som det skulle kunna gå att spara in på, tänk att istället lägga de pengarna i en indexfond.

Mun som tuggar på en chokladbit

Öl, vin och sprit på krogen

En annan utgift som är jäkligt sur och som har en förmåga att dra iväg, är att spendera pengar på krogen. Nu för tiden har ju öl också sprungit iväg och blivit dyrt på krogen, man får räkna med minst 70 kr för en flaska eller ett glas, och när det handlar om sprit är det nästan omöjligt att hitta en drink som är billigare än 100 kr. Säg att man går på krogen två gånger i månaden, och då dricker fem öl och två drinkar vid varje tillfälle, detta resulterar då i en månadskostnad om hela (70 × 5 + 100 × 2) × 2 = 1100 kr - eller sett över hela året: 1100 × 12 = 13200 kr! Galet mycket pengar! De skulle passa mycket bättre att investera i utdelningsaktier.

Som ni ser är det väldigt lätt att hitta små spontana impulsköp som över tid springer iväg och blir väldigt stora utgifter, och om det går att identifera och stoppa sådana här så finns möjlighet att spara väldigt mycket pengar om man ser till det långa loppet. Så lycka till med sparandet! 😉


Publicerat 2019-12-05