Eurokursen/Blogg/Säkra och trygga betalningar

Säkra betalningar på ett tryggt sätt

Kreditkort
Källa: Pixabay

Det går snabbt i teknologins värld. Det som idag känns som en självklarhet är något som bara för några år sedan kändes som en omöjlighet. Vi kan exempelvis i princip göra det mesta med telefonen idag, vare sig det gäller att hålla kontakt med ens sociala nätverk, betala räkningar eller deklarera. Det mesta finns bara något knapptryck bort, vilket är intressant om tanken dras till att det för bara några år sedan var modernt med telefonbank. Ville du kolla saldot på banken? Bara att slå ett nummer på hemtelefonen, knappa in ett antal olika säkerhetskoder och sedan invänta svaret från den automatiserade rösten. Ett alternativ som inte är lika lockande idag för de allra flesta.

Utvecklingen av Mobilt BankID

Det stora genombrottet kom i samband med att Mobilt BankID lanserades i slutet av 2011. Den BankID som tidigare existerat var krångligare och innebar bland annat att du behövde olika dosor för att kunna använda. Nu lanserades genombrottet in i den smartphone-värld som börjat byggas i samband med att den första iPhone-modellen kom 2007.

Det dröjde några år innan BankID:t implementerades till de allra viktigaste funktionerna, såsom att kunna verifiera sig till alla banker, genomföra betalningar online, etc, men när det väl etablerat sig så blev det snart mer eller mindre en nödvändighet att ha om man införskaffat en smartphone.

Statistik Mobilt BankID
Statistik för mobilt BankID.
Källa: "Mobilt BankID 2014–2019" av Svenskarna och internet 2019, Internetstiftelsen (CC0)

Företagen hänger på utvecklingen

Det är viktigt att snappa upp nya trender och företag runt om i världen anpassar sig allt mer efter hur användarna vill använda teknologin. Det är nu i princip en självklarhet att ett köp som görs online bekräftas med hjälp av BankID:t. Detta är något som även i allt större grad har börjat användas av de spelbolag som finns online. Du erbjuds nu möjligheten att slippa registrera dina kontouppgifter, behöva komma ihåg användarnamn, lösenord, etc. Allt du behöver göra istället är att logga in med hjälp av ditt BankID, vilket du även kan bekräfta själva betalningen i sig med.

En orsak till att det blivit allt mer populärt är att uttagen även går väldigt snabbt i och med denna metod, och en stor mängd olika casinosajter erbjuder möjligheten att använda sig av BankID. Likt spelbolagsbranschen har betalningsalternativen i sig exploderat tack vara utvecklandet av andra appar såsom exempelvis Swish, där BankID:t går hand i hand.

Bidragit till ökad säkerhet online

Mobilt BankID har i stor mån gjort betaltransaktioner online betydligt säkrare än hur dessa hanterades för några år sedan. Det viktiga är att vare säker på vilken sida det är du uppger dina uppgifter till och att aldrig lämna ut sin säkerhetsinformation till någon obehörig. Din bank kommer aldrig att be dig bekräfta dessa. Någonting som man dock inte bör glömma bort är att när man ändå måste använda ett lösenord, så är det viktigt att välja bra lösenord.

Det ska bli intressant att följa utvecklingen och se vilka nya alternativ som kommer att dyka upp längs vägen. Denna metod kanske kommer att verka lika osmidig om telefonbanken några år framöver, men just nu är det nog det bästa du kan använda för att genomföra dina transaktioner online!


Publicerat 2020-01-07 (uppdaterad 2021-07-19)