Eurokursen/Blogg/Guld som investering

Guld, en bra investering

Guld har länge symboliserat elegans, välfärd och lyx. Det är en av våra ädelmetaller som alltid tilltalat människor mest. Guld är den mest tåliga och formbara metallen, den är mjuk, kompakt och glänsande. Men metallen är så mjuk att det inte finns någon teknisk användning för den ensam och därför har människan länge använt det som en valuta, smycken och accessoarer. Du kan läsa mer om grundämnet guld här.

På grund av dess speciella egenskaper och sällsynthet, har guld genom tiderna alltid varit högt värderat och eftertraktat. Och på grund av detta har guld sedan urminnes tider varit ett betalningsmedel världen över. Idag används denna eleganta metall mestadels till att skapa vackra smycken, klockor och accessoarer som pryder vår kropp, nacke, handleder, öron och händer. Och även om själva guldet idag inte används som valuta, skapas många olika mynt runtom i världen av denna metall. Men guld har många fler användningsområden än dessa, då det är även en utmärkt investering.

Det finns många olika sätt att investera sina pengar på, många väljer att investera inom aktier och fonder och andra genom bitcoins, fastigheter och annat. Men förutom dessa sätt att investera, kan man också välja att investera sina pengar i guld. Detta går att göra på två olika sätt, antingen kan man köpa guldet fysiskt eller köpa och sälja det genom värdepapper. Eftersom guldet historiskt sett har alltid stigit i värde, har det alltid varit och fortfarande är en väldigt bra investering.

Faktorer som påverkar guldets värde

Att investera i guld innebär precis som alla andra investeringar att man köper det till ett lägre pris och hoppas på att kunna sälja det till ett dyrare pris. Men vad är det egentligen som påverkar guldets värde och prissättning? Faktorer som påverkar guldets värde och prissättning, är bland annat dessa:

Det är viktigt att ta reda på vilka risker det finns med att investera sina pengar i guld och vad som orsakar och påverkar guldets värde innan man sätter igång med investeringen. Detta för att vara förberedd på vilka risker man egentligen tar. Guld har länge varit en stabil "valuta" och det kommer det troligtvis aldrig heller att sluta vara.

Guldtackor

Publicerat 2020-02-23