Eurokursen/Blogg/Att köpa utländska aktier

Att köpa utländska aktier

För nybörjare kan aktiemarknaden kännas överväldigande, även om det är ganska enkelt att handla med aktier när man har lärt sig grunderna. Men även erfarna aktieinvesterare brukar tveka att köpa utländska aktier. Det är synd, för det finns många intressanta företag som har sitt säte utomlands.

De flesta känner till företag som Apple och Netflix, men få svenskar vet hur de kan köpa aktier i utländska bolag. Det är krångligare att handla med utländska aktier och det bästa är att få hjälp av en rådgivare som vet hur du tar rätt beslut. Den amerikanska marknaden brukar vara mest intressant och särskilt FAANG-aktierna som består av Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google. En rådgivare kan du anlita genom din bank eller en mäklarfirma.

Det är viktigt att följa bolagen

Det är viktigt att följa bolagen som du investerar i och därför brukar man säga att det är svårare att handla aktier i bolag som är långt borta från sitt hemland. Det är helt enkelt lättare att ta del av nyheter och information om bolag som ligger i Sverige. Här finns det dessutom mycket information att ta del av, medan det i andra länder inte finns lika tillgänglig information.

Hur man följer bolagen som man investerar i är individuellt - en del läser tidningar, kvartalsrapporter och annan dokumentation. Du behöver inte komplicerade analyser för att lära dig om bolagens framsteg och bakslag, men du måste läsa på. Att investera i bolag som du tycker är intressanta är därför att rekommendera, oavsett om du handlar svenska eller utländska aktier.

Wall Street-skylt på Manhattan

Valutaväxling och exponering

En annan sak som försvårar när du handlar med utländska aktier är att du måste väga in valutan och följa konjunkturerna. Du exponeras mot den svenska kronan när du köper ett svenskt bolag med svenska kronor. Det är enkelt; när aktien går upp tjänar du pengar. Om du istället köper ett amerikanskt bolag för dollar så kan dollarn sjunka i värde mot kronan. Vinsten blir då mindre och du påverkas negativt. När du handlar med utländska aktier är du alltid exponerad mot en annan valutamarknad och det kan göra det svårt att få en överblick över resultatet.

Källskatt på utdelningen

Vid handel av utländska aktier måste du betala källskatt på utdelningen och den kan se lite olika ut beroende på vilken valutamarknad du är exponerad mot. På ett ISK eller KF betalar du i regel inte avgift för utdelningar, men det gäller inte i andra länder och källskatten dras ändå. På ett ISK får man automatisk avräkning upp till 500 kronor och beloppet återbetalas automatiskt vid nästa deklaration. Att använda KF vid handel av utländska aktier är smartare, eftersom försäkringsbolaget står som ägare för aktien. De hämtar därmed tillbaka källskatten åt dig.


Publicerat 2020-06-05